Breeberchspaed 3, Wijnjewoude

Inleiding

Het STOOKHOK bij de arbeiderswoning is in 1920 gelijktijdig met de arbeiderswoning in Ambachtelijk-traditionele stijl gebouwd door de aannemers de gebroeders Tj. en D. Keuning. Het bevindt zich tegenover de zij-ingang van het woonhuis en is er visueel mee verbonden door een met beton bevloerd pad. Naast het stookhok is een boenplaats.

Omschrijving

Een klein stookhok dat op rechthoekig grondplan is opgetrokken in rode strengpers bakstenen, onder een zadeldak belegd met zwart geglazuurde Hollandse pannen. Op de nokhoek staat een schoorsteen. De geveleinden worden afgesloten door een waterbord met windveer. In de zijgevels een kleine rechthoekig ruit in het metselwerk; een opgeklampte toegangsdeur.

Het stookhok bij de arbeiderswoning, gebouwd in 1920, is van architectuurhistorisch belang:

- als essentieel en contemporain onderdeel van het complex,

- vanwege de overeenkomst in materiaalgebruik met het hoofdgebouw,

- vanwege de hoge mate van gaafheid,

- vanwege de structurele en visuele gaafheid in relatie tot het complex.

513178
complex

Inleiding

Het complex bestaat uit een ARBEIDERSWONING en een STOOKHOK gebouwd in 1920 in Ambachtelijk-traditionele trant naar ontwerp van de aannemers gebroeders Tj. en D. Keuning uit Wijnjeterp voor Steven Duursma. Het complex is gelegen op een ruim eigen erf met gedeeltelijk onbevloerde paden, een karakteristieke sier- en moestuin en een voor het complextype typerende aangroei van aanbouwsels en bijschuren. Het woonhuis behoorde oorspronkelijk tot een groep niet planmatig gebouwde verspreid staande woningen in een gedeeltelijk ontgonnen gebied. Het onderhavige complex is het enige van de groep dat bewaard is gebleven. De open ligging in de weilanden (en voorheen de heidevelden) is voor het karakter van het complex van groot belang. De gedeeltelijk stenen en houten bijschuren en aanbouwen zijn voor de bescherming van rijkswege van ondergeschikt belang vanwege de te geringe ouderdom.

Waardering

Het complex van arbeiderswoning met karakteristieke erfindeling met stookhok, gelegen op een ruim eigen erf uit 1920, is van cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang:

- als exponent van de sociaal-economische ontwikkeling van het gebied,

- als uitdrukking van de architectonische ontwikkeling, m.n. als voorbeeld van de standaardisatie van kleine arbeiderswoningen ten plattelande,

- vanwege de typologische verwantschap met de keuterboerderijtjes,

- vanwege de karakteristieke erfindeling,

- vanwege de redelijke mate van architectonische gaafheid van de samenstellende onderdelen van het complex,

- vanwege de zeer hoge mate van visuele en structurele gaafheid in relatie tot de open omgeving,

- vanwege de hoge mate van oorspronkelijkheid van het interieur en van de interieuronderdelen,