Van Harinxmaweg 17, Olterterp

Inleiding

Het voormalig KETELHUIS, thans berghok, bij het landhuis Huize Olterterp is in 1927 gerealiseerd naar tekening van de architect G.J. Veenstra uit Leeuwarden. In opdracht van Jvr. J.F. Sandberg ontwierp hij het gebouwtje ter plaatsing van de pompinstallatie voor de centrale verwarming (CV). Het gebouwtje staat naast het koetshuis en is ermee verbonden door een gemetseld boogpoortje. De onder lessenaardak aangebouwde houten garage valt buiten bescherming van rijkswege wegens te weinig monumentale waarde.

Omschrijving

Het gebouwtje met bijna vierkante plattegrond is in één bouwlaag opgetrokken in bruingrauwe klinkerstenen op een gepleisterde plint. Het wordt afgesloten door een ojiefvormig, overstekend dak gedekt met riet. Het heeft een diepe kelder. Aan de zuidzijde is een bakstenen drietreeds stoep; een toegangsdeur met achtruits zijlicht onder een doorlopende eenvoudig versierde houten latei. In de geveltop zijn twee verticale lichtstroken van glasblokken. De oost- en westgevel zijn blind. In de noordgevel zijn twee negenruitsvensters in kozijnen met oortjes; in de geveltop twee verticale lichtspleten van glasblokken. Het dak heeft een schenkelspantconstructie: de acht ribben zijn afwisselend twee of drie lagen dik, waarvan één onder het overstek aan de zuidzijde. Op de zuidoostelijke hoek van het dak staat een gemetselde schoorsteen.

Het gebouwtje voor de pompinstallatie van de CV uit 1927 is van algemeen cultuurhistorisch belang:

- vanwege de redelijke mate van belang als bijzondere uitdrukking van een technische ontwikkeling,

- vanwege de redelijke mate van de esthetische kwaliteit,

- als bijgebouw en toegevoegd onderdeel van het complex,

- vanwege de redelijke mate van gaafheid van het exterieur,

- vanwege de hoge mate van typologische zeldzaamheid verbonden met een technische ontwikkeling.

513170
Olterterp

Inleiding

Het complex Huize Olterterp, bestaat uit een LANDHUIS (1907), een KOETSHUIS (1907) en een voormalig KETELHUIS (1927) voor de CV-pompinstallatie. Het complex vormde onderdeel van een landgoed van de familie Van Boelens, adellijke grootgrondbezitters. Het LANDGOED Huize Olterterp heeft een geschiedenis die tenminste teruggrijpt tot in de 18de eeuw. In 1782 erfde Ambrosius Ayso van Boelens vrijwel het gehele dorp Olterterp van zijn grootvader, de in Beesterzwaag woonachtige Ayso van Boelens, raadsordinaris aan het Hof van Friesland. In 1793 bouwde A.A. van Boelens het Slot Boelens op zgn. koud stee. Het slot lag ruim teruggerooid van de weg waarbij in de eerste helft van de 19de eeuw de tuinen zijn aangelegd in landschapsstijl. Het is mogelijk dat de tuinarchitect L. Roodbaard uit Leeuwarden voor de aanleg ervan heeft geadviseerd, toen hij in de 30-er jaren van de 19de eeuw werkzaam was in het naburige Beetsterzwaag. De oorspronkelijke aanleg van de tuin is gewijzigd en verschraald doordat de inrichting ervan gedeeltelijk verdween. De tuinen, zowel de voortuin als de overtuin met schaduweik, zijn voornamelijk van belang als open zichtlijn. Het slot en het landgoed waren in de laatste decennia van de 19de eeuw reeds bezit van Antoinetta Philippine van Boelens en haar echtgenoot Jonkheer Rudolf Sandberg, advocaat-generaal bij het gerechtshof van Arnhem. In 1906 lieten zij het slot slopen en het huidige LANDHUIS bouwen dat in 1907 gereed kwam. In 1927 overleed de eigenaresse Johanna Francina Sandberg van Boelens. Zij liet haar bezittingen na aan de naar haar moeder vernoemde 'Annette van Boelens Stichting'. In 1934 gingen de eigendommen vrijwel volledig over naar de Algemeene Friesche Levensverzekering Maatschappij, later overgegaan in de AEGON. In 1991 werd het Olterterp verkocht aan It Fryske Gea dat er haar hoofdkantoor in heeft gevestigd. Aan de noordwestzijde van het landhuis staat het KOETSHUIS, dat vermoedelijk in 1907 is gebouwd of verbouwd. Ter plaatse stond reeds in 1830 een stalling en het is mogelijk dat slecht de verschijningsvorm is aangepast aan het landhuis. Daarnaast is in 1927 een HOK gebouwd ter plaatsing van de pompinstallatie van de centrale verwarming van het landhuis. Het ontwerp was van de Leeuwarder architect G.J. Veenstra. Rondom het landhuis stonden verschillende woningen voor arbeiders op het landgoed.

Waardering

Het complex Huize Olterterp bestaande uit een LANDHUIS, KOETSHUIS en voormalig KETELHUIS en eertijds deel uitmakend van een groter landgoed is van algemeen cultuurhistorisch belang:

- vanwege de historische betekenis ervan in relatie tot het vm. landgoed, de geschiedenis van Olterterp en de familie Van Boelens,

- vanwege de hoogwaardige esthetische kwaliteit van het ontwerp van het landhuis c.a.,

- vanwege de zeer hoge mate van belang van de situering op het voormalige landgoed,

- vanwege de hoge mate van architectonische gaafheid van de samenstellende onderdelen van het complex,

- vanwege de hoge mate van visuele gaafheid van het complex in de landschappelijke omgeving en voor het aanzien van het dorp Olterterp.

Ketelhuis Boerderijen, molens en bedrijven Industrie oorspronkelijke functie Ja
Van Harinxmaweg 17 9246 TL Olterterp BY Ja