Beetsterweg 16, Beetsterzwaag

Inleiding

Het STOOKHOK staat ten noorden van de boerderij tegenover het keukengedeelte van het voorhuis. Het is gelijktijdig en met dezelfde materialen gebouwd als de boerderij en dateert uit ca 1870. Een houten schutting verbindt het met de boerderij.

Omschrijving

Het stookhok heeft een rechthoekige plattegrond en is opgetrokken in bruine bakstenen op een rode klinkerstenen plint afgesloten met een rollaag. Het bouwblok heeft een overstekend zadeldak, belegd met zwart geglazuurde Hollandse pannen; de schoorsteen is verwijderd. In de langsgevels een getoogd vierruitsvenster; in de korte oostgevel tegenover de keuken een opgeklampte deur. In het stookhok is de boezem van de schouw nog aanwezig.

Het stookhok is van cultuurhistorisch en architectonisch belang:

- als essentieel onderdeel van een complex dat de structurele gaafheid ervan verhoogt,

- vanwege de redelijke mate van architectonische gaafheid,

- vanwege de historische functie ervan,

- vanwege de visuele gaafheid in relatie tot het complex.

513166

Inleiding

Dit complex omvat een STELP met een gedeeltelijk ingebouwde bijschuur en een STOOKHOK. Het complex is gebouwd in het laatste kwart van de 19de eeuw in een sobere vormentaal met enkele naar het Classicisme verwijzende details. Het ligt op een ruim omgracht erf met op de hoeken aan de voorzijde beuken en aan de overige zijden singelbeplanting van eiken. De boerderij behoort tot het bezit van de familie Van Harinxma te Beetsterzwaag. In de omgeving zijn meerdere boerderijen van hetzelfde type en van een vergelijkbare vormgeving aanwijsbaar. Een ijzeren voetbrugje over de omgrachting is van ondergeschikt belang voor de bescherming van rijkswege.

Het boerderijcomplex is van cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang:

- vanwege de sociaaleconomische ontwikkeling die samenhangt met het lokaal grootgrondbezit van een adellijke familie;

- als exemplarisch voorbeeld van stelpen in deze omgeving;

- vanwege de structurele en functionele samenhang van de samenstellende onderdelen;

- vanwege de hoge mate van visuele gaafheid in relatie tot de landschappelijke omgeving;

- vanwege de redelijke tot hoge mate van architectonische kwaliteit van de samenstellende onderdelen;

- vanwege de structurele en visuele gaafheid van het complex.

Stookhok Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) oorspronkelijke functie Ja