De Buorren 149, Lippenhuizen

Inleiding

De ERFSCHEIDING van het terrein van de watertoren bij Lippenhuizen, is gelijktijdig met de bouw van de toren in 1932 geconstrueerd. De belangrijkste ontwerper die binnen de bouwkundige afdeling van de I.W.G.L. grote invloed had op de vormgeving was Jhr. E.C. Storm van 's-Gravensande, de latere directeur van het Waterleidingsbedrijf. Vermoedelijk heeft hij ook het ontwerp voor de bijpassende erfscheiding getekend.

Omschrijving

De erfscheiding heeft een samengestelde constructie bestaande uit een dam over de erfsloot waarop een hekwerk. De dam bestaat uit beton waarop aan weerszijden een bakstenen balustrade waarop een ijzeren band in T-profiel met golfrand. In het midden van de balustrade staat een opgemetselde kolom waaraan de geklonken ijzeren hekken met spijlen draaien.

Waardering

De erfscheiding bij de watertoren te Lippenhuizen uit 1932 is van algemeen cultuurhistorisch belang:

- als contemporain en essentieel onderdeel van het complex,

- vanwege de esthetische kwaliteit van het hekwerk in relatie tot de watertoren,

- vanwege de visuele gaafheid van het complex,

- vanwege de hoge mate van gaafheid.

513163
complex

Inleiding

Het complex, gebouwd in 1932, bestaat uit een WATERTOREN en een ERFSCHEIDING die over de grenssloot ligt. De toren ligt midden op een nagenoeg vierkant enigszins kruinend perceel met enige randbegroeiing. Grote invloed op de zakelijk-expressionistische vormgeving van de watertoren had Jhr. E.C. Storm van 's-Gravensande, ontwerper de bouwkundige afdeling N.V. Intercommunale Waterleiding Gebied Leeuwarden. Op de noorwestelijke hoek van het terrein staat een transformatorhuisje van het Provinciaal Electriciteits Bedrijf, dit valt buiten de bescherming van rijkswege wegens te weinig monumentale waarden.

Waardering

De watertoren en erfscheiding te Lippenhuizen uit 1932 zijn van algemeen cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang:

- als bijzondere uitdrukking van de cultuurhistorische ontwikkeling, nl. die van de waterleidingsgeschiedenis ten plattelande,

- als bijzondere uitdrukking van een technische ontwikkeling,

- vanwege de redelijke mate van belang als exemplarisch voorbeeld van de ontwerpstijl van de I.W.G.L. in de decennia voor 1940,

- vanwege de hoge mate van esthetische kwaliteit van het zakelijk-expressionistische ontwerp van het complex,

- vanwege de redelijke mate van belang van het toegepaste materiaal en de decoratie,

- vanwege de bijzondere functionele en visuele samenhang tussen de complexonderdelen,

- vanwege de hoge mate van belang voor het aanzien van het dorp en van de streek,

- vanwege de zeer hoge mate van architectonische gaafheid van exterieur en interieur,

- vanwege de hoge moge van belang in relatie tot de visuele herkenning van de omgeving,

- vanwege de zeer hoge mate van zeldzaamheid van een architectonisch oorspronkelijke watertoren uit deze bouwperiode in Friesland.

Erfscheiding(D1) Voorwerpen op pleinen en dergelijke Erfscheiding(D) oorspronkelijke functie Ja
De Buorren 149 8408 HM Lippenhuizen BY Ja