De Streek 25, Terwispel

Inleiding

Het ijzeren HEK aan de zuidzijde van de kerk geeft toegang tot het kerkhof. Het werd vermoedelijk gelijktijdig met de bouw van de kerk in 1864 geplaatst.

Omschrijving

Het hekwerk is samengesteld uit twee gietijzeren gecanneleerde zuilen bekroond door een pijnappel; twee ijzeren draaihekken, waarvan de spijlen zijn voorzien van gietijzeren punten.

Het hek bij de kerk is van algemeen cultuurhistorisch belang:

- als contemporain en essentieel onderdeel van het complex,

- als exemplarisch voorbeeld van toegangshekken op kerkhoven,

- vanwege de hoge mate van gaafheid van het object.

513160
Complex

Inleiding

Het complex bestaat uit een Hervormde KERK op een kerkhof met een HEK aan de zuidzijde als erfscheiding. Het complex bevindt zich op een rechthoekig terrein dat onderdeel uitmaakt van de lintbebouwing. Het terrein is in het afgelopen decennium aan de noordzijde vergroot door de uitbreiding van het kerkhof. De oost-west georiënteerde kerk staat middenop het oude kerkhof, ter plaatse van het middeleeuwse bedehuis dat in 1864 werd afgebroken en door de huidige kerk vervangen. Het ijzeren hekwerk werd vermoedelijk gelijktijdig met de bouw van de kerk geplaatst.

Op het oude kerkhof bevinden zich geen bijzondere graftekens van nationaal belang. Twee graftekens aan de noordzijde van de kerk zijn opmerkelijk. Het betreft twee halve stoeppalen bij de graven van kinderen uit het gezin Huisman, overleden in 1893 en 1896, met korte opschriften op het doorgezaagde vlak. Buiten de bescherming van rijkswege vallen een nieuw hekwerk aan de zuidwestzijde van het kerkhof en het lijkbarehuis ten noordwesten van de kerk.

Het complex van kerk en hekwerk is van algemeen cultuurhistorisch belang:

- vanwege de redelijke mate van esthetische kwaliteit van het ontwerp,