Hegedyk 20, Gorredijk

Inleiding

Het KLOKHUIS annex BAARHUISJE, thans gebouw voor onderhoudsgereedschap van de begraafplaats, is een ontwerp van de architect C. van Wamel uit 1928 in een bouwtrant verwant aan het expressionisme. Het gebouwtje stond aanvankelijk aan het eind van het middenpad van de begraafplaats, maar kwam door een uitbreiding in 1942/1946 in het midden te staan. In 1950 werd het baarhuisje aan de achterzijde verlengd in hetzelfde materiaal en met eenheid van stijl, waardoor een onderscheid tussen beide perioden nauwelijks zichtbaar is. In de toren hangt een luidklok uit 1952: 'GEGOTEN DOOR JACOBUS VAN BERGEN TE MIDWOLDA'. Deze klok vervangt een 18de eeuwse klok van Cyprianus Crans van Enkhuizen, afkomstig uit Hemrik, die in 1943 werd gevorderd door de bezetters en niet terugkeerde. De uitbreiding uit 1950 valt buiten de bescherming van rijkswege wegens de geringe ouderdom.

Omschrijving

Het oorspronkelijke klokhuis heeft een rechthoekige plattegrond en is samengesteld van een toren in twee bouwlagen met aan weerszijden twee ondiepe smallere lage aanbouwen van één bouwlaag, en een langere aanbouw van één bouwlaag aan de achterzijde. De gevels zijn in gemêleerde bakstenen gemetseld. De toren wordt afgesloten door een overstekend tentdak, belegd met zwart geglazuurde daktegels met op de kepers schubvorsten en met een gootlijst rondom. In de voorgevel een opgeklampte rondboogdeur, met traliewerk voor een deurruitje, in geprofileerde deuromlijsting. In de tweede bouwlaag van de toren galmgaten met een geprofileerde omlijsting. In de aanbouwen zijn verticale lichtopeningen van vier glasblokken. De linker en rechter zijgevel zijn identiek en worden bepaald door een aanbouw onder steil zadeldak, belegd met zwart geglazuurde daktegels, met oorspronkelijk op de nok schubvorsten. In de gevelwand een opgeklampte rondboogdeur met traliewerk voor het deurruitje, onder een rollaag. In de geveltoppen vlechtingen. In de tweede bouwlaag van de toren zijn twee rondboog galmgaten. De binnenwanden zijn beraapt met cement.

Waardering

Het klokhuis annex baarhuisje in expressionistische bouwtrant uit 1928 is van algemeen cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde:

- vanwege de hoge mate van esthetische kwaliteit van het ontwerp,

- vanwege de redelijke mate van architectonische gaafheid,

- als contemporain en essentieel onderdeel van de begraafplaats,

- vanwege de redelijke mate van visuele gaafheid in relatie tot de aanleg van en de ligging op de begraafplaats,

- vanwege de hoge mate van typologische uitzonderlijkheid.

513156

Inleiding

Het complex van de algemene BEGRAAFPLAATS bestaat uit de AANLEG zelf, het KLOKHUIS annex voormalig baarhuisje en een TOEGANGSHEK, alle oorspronkelijk uit 1926; de begraafplaats werd uitgebreid in 1942/46, waarbij gelijktijdig het klokhuis werd vergroot. De gebouwde elementen zijn alle in expressionistische trant ontworpen, de begraafplaats heeft een formele aanleg. In 1920 verzocht de begrafenisvereniging 'De Laatste Eer' de gemeente Opsterland om, in verband met de slechte situatie op het kerkhof van Gorredijk, om een nieuwe begraafplaats te stichten. In 1926 werd een perceel aangekocht uit de pastoriegoederen van de Hervormde gemeente van Kortezwaag, dat gedeeltelijk als begraafplaats zou worden ingericht. Het terrein ligt ten westen van en buiten de bebouwde kom van Gorredijk. In 1925 had de gemeentearchitect C. van Wamel daarvoor reeds een plan van aanleg ontworpen. Op de tekeningen van de vergroting van het baarhuis (1942) is ook de bestaande toestand weergegeven, een tekening van het toegangshek is niet voor handen. De inrichting van het begraafplaatsterrein is eenvoudig en symmetrisch in de lengterichting. De oorspronkelijke aanleg bestond voor tweederde uit een parkachtige aanleg rondom een uitgegraven vijverpartij en de eigenlijke begraafplaats met acht perken; het padenbeloop was bevloerd met schelpen. De aanleg van de voortuin is nog herkenbaar, maar de symmetrie is verbroken door de bouw van een aula met columbarium. Ter overbrugging van het niveauverschil tussen het pad rond de vijver en de begraafplaats in de strikte zin werd een bakstenen trap gemetseld met een naar buiten krullende bakstenen balustrade. Het graventerrein is opgehoogd met de uitgegraven grond uit de vijver en de omgrachting. In 1942 werd de begraafplaats aan de achterzijde met eenderde van het oppervlak vergroot naar ontwerp van de gemeentearchitect Chr. van Wamel. Deze uitbreiding werd op last van de bezetters stilgelegd en pas in 1946 hervat om in 1947 in gebruik te worden genomen. De vroegste begraving op dit gedeelte van het terrein dateert van 1947. In 1946 is bij de entree aan de rand van de centrale vijverpartij een monument opgericht ter herdenking van de gevallenen in de tweede Wereldoorlog, vervaardigd door N.H. van der Kruk uit Bussum, voorstellend een gevallen verzetsstrijder. Dit monument valt buiten de bescherming van rijkswege wegens geringe artistieke waarde. In de zeventiger jaren van deze eeuw is bij de entree van de begraafplaats een nieuwe aula met columbarium gebouwd; deze valt eveneens buiten bescherming van rijkswege, wegens geringe architectonische waarde.

Waardering

Het complex de begraafplaats te Gorredijk, bestaande uit klokketoren en hekwerk, werd aanglegd in 1926. Het complex is van algemeen cultuurhistorisch belang:

- vanwege de toegepaste stijlmotieven ontleend aan de Amsterdamse School,

- vanwege de redelijke mate van esthetische kwaliteit van het ontwerp;

- vanwege de redelijke mate van structurele en visuele gaafheid van de aanleg,

- vanwege de redelijke tot hoge mate van gaafheid van de individuele objecten van het complex, waardoor de ensemblewaarde wordt versterkt.

Erfscheiding(D1) Voorwerpen op pleinen en dergelijke Erfscheiding(D) oorspronkelijke functie Ja
Hegedyk 20 8401 BJ Gorredijk BY Ja