Stinswei 4, Feanwâlden

Inleiding

De BOERDERIJ is in 1893 gebouwd voor de familie Van der Veen, getuige het opschrift van de gedenksteen boven de deur, in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant, zij het van niet een streekeigen type, maar als een variant op het type uit het Oldambt. Zij vormt het hoofdgebouw van het voormalige agrarisch complex, een gemengd bedrijf met in hoofdzaak akkerbouw in dienst van de veeteelt. De boerderij ligt op een ruim erf met een royale voortuin die door een heg van de openbare weg is gescheiden. In de voortuin onder meer een rode en een witte kastanje, taxus, hulst en bolvormig gesnoeide struiken aan beide zijden van de stoep.

Omschrijving

De boerderij heeft globaal een rechthoekige plattegrond met een krimp waarin het woonhuis. Voorhuis en bedrijfsgedeelte zijn opgetrokken in bruine bakstenen in staand verband; de voorgevel heeft een gepleisterde plint, het bedrijfsgedeelte een trasraam. De voorgevel is hoger opgetrokken dan de zijgevels van het voorhuis en heeft een gevellijst op uitkragende aanzetstenen. Op het voorhuis liggen zwart geglazuurde Friese pannen; het bedrijfsgedeelte is gedekt met riet.

De voorgevel is symmetrisch ingedeeld: een geprofileerde houten deuromlijsting met geverniste paneeldeur in het midden en aan weerszijden twee getoogde zesruitsvensters met persiennes. Boven de deuromlijsting een gedenksteen met het opschrift: DE EERSTE STEEN / IS GELEGD DOOR / T.Y.V.D. VEEN / 31 MEI 1893. In de zolderverdieping drie lage tweeruits zolderramen. Over de gevel verspreid rozetankers. Een zware kroonlijst sluit de voorgevel aan de bovenzijde af. In de linker zijgevel een zij-ingang met stoep. In de rechter zijgevel een raam en een kelderraam. In de krimpmuur aan de achterzijde een ijzeren roosvenster.

In de linker zijgevel van het bedrijfsgedeelte houten ruitvormige stalramen; in de achtergevel van rechts naar links een toilet-raam met diefijzer, staldeur en bovenlicht met diefijzers en achtruits zijlicht, drie getoogde ijzeren drieruits stalramen, dubbele mendeuren. In de rechter zijgevel van het bedrijfsgedeelte twee ijzeren negenruits-ramen van de deel.

Het INTERIEUR van de boerderij heeft een oorspronkelijke indeling, met een muur tussen het voorhuis en de stallen. De schuur heeft drie ronde, houten, dekbalk-gebintconstructies op gemetselde poeren. Op de zolder een gemetseld spekhok.

De indeling van het voorhuis heeft enige wijzigingen ondergaan. Tot de waardevolle INTERIEURONDERDELEN behoren onder meer de gehoute paneeldeuren in de L-vormige gang, die verder is versierd met een imitatie natuursteen-beschildering en een gesjabloneerde rand, een gehout plafond. In de zitkamer een geel en groen geschilderd balkenplafond met sjablonering tussen de balken, een bedsteden wand en een houten schoorsteenmantel.

Waardering

De boerderij uit 1893 is van algemeen architectuurhistorisch belang:

- als bijzondere uitdrukking van de typologische beïnvloeding vanuit Groningen;

- vanwege de eenvoudige, maar verzorgde detaillering van het exterieur;

- vanwege de bijzondere betekenis van de boerderij in het straatbeeld door een eenvoudige tuin met oude beplanting;

- vanwege de hoge mate van gaafheid van het exterieur van de boerderij;

- vanwege de redelijke mate van gaafheid van het interieur van de boerderij.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
512850
Complexnaam
Boerderijcomplex
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

Het complex bestaat uit een BOERDERIJ en een STOOKHOK, beide gebouwd in 1893 gebouwd voor de familie Van der Veen, getuige het opschrift van de gedenksteen boven de voordeur van de boerderij met het opschrift: DE EERSTE STEEN / IS GELEGD DOOR / T.Y.V.D. VEEN / 31 MEI 1893. Het complex is gebouwd in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant; de boerderij is niet een streekeigen type, maar een variant op het boerderijtype uit het Oldambt. De boerderij ligt op een ruim erf met een royale voortuin die door een beuk- en meidoornheg van de openbare weg is gescheiden. In de voortuin staat oude beplanting. Het stookhok is in 1893 gebouwd, gelijktijdig met de boerderij waarmee het vroeger een functionele eenheid vormde.

Buiten de bescherming van rijkswege vallen enkele jongere bijgebouwen opzij en achter de boerderij: een houten wagenhok, een rode bakstenen jongveestal en een houten kippenhok, alle wegens te geringe architectonische waarde.

Waardering

De boerderij en het stookhok uit 1893 zijn van algemeen architectuurhistorisch belang:

- als bijzondere uitdrukking van de typologische beïnvloeding in de boerderijbouw vanuit Groningen

- vanwege de eenvoudige, maar verzorgde detaillering van het exterieur van beide onderdelen van het complex,

- vanwege de bijzondere betekenis van de boerderij in het straatbeeld door een eenvoudige tuin met oude beplanting,

- vanwege de hoge mate van gaafheid van het exterieur van de boerderij,

- vanwege de redelijke mate van gaafheid van het interieur van de boerderij,

- vanwege het belang van het stookhok als essentieel en vroeger als functioneel onderdeel van het totale complex,

- vanwege de zeer hoge mate van gaafheid van zowel exterieur als interieur.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Boerderij(M1) Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Stinswei 4 9269 TE Feanwâlden Ja
Types
Hoofdcategorie Subcategorie Beschrijving Notitie
Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Oldambtster boerderij
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
F 1161 Veenwouden
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1893 1893 vervaardiging
Naar boven