Veldzicht, Kamerik

Omschrijving complexonderdeel 1

De LANGHUISBOERDERIJ op een rechthoekige plattegrond, heeft een afgewolfd zadeldak met de nok haaks op de weg, bij het voorhuis rietgedekt en het achterhuis voorzien van golfplaten. De voorgevel (oostzijde) met een afgeknotte klokgevel, is symmetrisch ingedeeld en voorzien van een houten kroonlijst en gemetselde afdeklijsten en geblokte hoeklisenen met een vaasvormige bekroning. Op de begane grond zijn vernieuwde vensters met een bovenlicht aangebracht en op de zolderverdieping een getrapt drielichtsvenster.

De ingang en twee vensters met luiken als aan de voorzijde bevinden zich in de linkerzijgevel. De zijgevel van het achterhuis bevat drie gietijzeren stalvensters.

In de rechterzijgevel zijn een venster met luiken als aan de voorzijde aangebracht en stalvensters. De achtergevel is symmetrisch ingedeeld met een enkele deur in het midden geflankeerd door een staldeur en erboven een rond zoldervenster.

Waardering complexonderdeel 1

De boerderij is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als voorbeeld van het type langhuisboerderij, alsmede vanwege de gaafheid van de hoofdvorm en gevelindeling. Voorts vanwege de detaillering in neoclassicistische trant van de voorgevel.

De boerderij is van grote ensemblewaarde in samenhang met het naastgelegen zomerhuis, gebouwd in dezelfde stijl.

512640
Veldzicht

Inleiding complex

Het BOERDERIJCOMPLEX is in 1874 in neoclassicistische trant gebouwd. De eerste steen werd gelegd door J.M. Lankesbaan. Voor de boerderij is een boerentuin aangelegd met grindperkjes en beukenhaag, en enkele hoogstam-fruitbomen. Voor het zomerhuis ligt een moestuin met twee kastanjebomen.

Omschrijving complex

Het haaks op de weg gelegen boerderijcomplex dateert uit 1874. Het bestaat uit:

1. Langhuisboerderij 2. Zomerhuis annex wagenschuur en jongveestal en dwars aangebouwd boenhok

Het zomerhuis ligt links (zuidzijde) van de boerderij en is ten opzichte van de boerderij teruggelegen.

Waardering complex

Het complex van boerderij en zomerhuis is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als gaaf bewaard ensemble van boerderij en zomerhuis in neoclassicistische trant. Van landschappelijke waarde als onderdeel van de boerderijstrook langs de Houtdijk.

Houtdijk 8 3471 BS Kamerik Ja
Houtdijk 8 A 3471 BS Kamerik