Weipoortseweg 72, Zoeterwoude

Inleiding

Omstreeks 1900 gebouwd ZOMERHUIS, links van de boerderij gesitueerd en onderdeel van het boerderijcomplex "Altijd Zorg" (beschermd onder complexnummer 512352). Het betreft een eenvoudig, in een Traditioneel-Ambachtelijke stijl gebouwde toevoeging aan de boerderij (monumentnummer 41055). Linksachter is een boenhok (monumentnummer 512354) met het zomerhuis verbonden. Rechtsachter tegen het pand staat een voormalig karnhuis (monumentnummer 512353).

Omschrijving

Vanuit een rechthoekige plattegrond, in schone en gepleisterde baksteen opgetrokken huisje onder een met geglazuurde Hollandse pannen gedekt zadeldak. Ongepleisterde geveldelen met gepleisterde plint. Symmetrische voorgevel met hoeklisenen. Op de begane grond twee rechtgesloten vensters met zesruits schuiframen onder strekken met sluit- en aanzetstenen. Op de zolderverdieping een venster met keperboogvormig bovenraam, eveneens met sluit- en aanzetstenen. Dakrand met windveren. Linker zijgevel met rechts een blinde gevelpartij van schone baksteen en links van een middenliseen een gepleisterde gevelpartij met schijnvoegen, waarin een rechtgesloten venster met zesruits schuifraam. Goot rustend op houtenklampen. Achtergevel voorzien van staafankers en een tuit. Zowel op de begane grond als op de zolderverdieping een rechtgesloten venster met kruisraam onder rollaag. Deze gevel is voor een groot deel aan het oog onttrokken door het houten tussenlid van het ermee verbonden karnhuis. Grotendeels houten rechterzijgevel, door middel van een eveneens houten tussenlid met de boerderij verbonden.

Waardering

Het zomerhuis is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische en architectuurhistorische waarden als onderdeel van een voor de streek karakteristiek boerderijtype met bijbehorende opstallen. Voorts heeft het zomerhuis situationele waarde vanwege de bijzondere historisch-ruimtelijke samenhang met de overige agrarische bebouwing aan de Weipoortseweg en heeft het ensemblewarde vanwege de functionele en visuele samenhang met de overige complexonderdelen. Het zomerhuis is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de gaafheid van het exterieur.

512356
Altijd Zorg

Inleiding

Agrarisch complex, genaamd "Altijd Zorg", bestaande uit een van oorsprong waarschijnlijk 17de eeuwse BOERDERIJ van het halletype, bestemd voor veeteelt, met een puntgevel met vlechtingen en een langgerekte, met riet gedekte kap (beschermd onder monumentnummer 41055), en vroeg-twintigste eeuwse opstallen te weten een links van de boerderij geplaatst ZOMERHUIS (beschermd onder monumentnummer 512356) met aangebouwd BOENHOK (beschermd onder monumentnummer 512354) en KARNHUIS (beschermd onder monumentnummer 512353) en een rechts van de boerderij staande, vrijstaande WAGENSCHUUR annex PAARDENSTAL (beschermd onder monumentnummer 512355).

Omschrijving

Complex van een van oorsprong waarschijnlijk 17de eeuwse halleboerderij voor veeteelt met als voorgevel een jongere puntgevel met vlechtingen en een langgerekte, met riet gedekt zadeldak. De waarschijnlijk vroeg-twintigste eeuwse opstallen zijn een links van de boerderij een er evenwijdig aan staand zomerhuis onder een met pannen gedekt zadeldak, een onder lessenaardak met golfplaat staand, aangebouwd boenhok en een karnhuis met een met pannengedekt tentdak, alsmede een rechts van de boerderij, hier loodrecht op staande, vrijstaande wagenschuur annex paardenstal, die staat onder een gebroken zadeldak met pannen.

Waardering

Agrarisch complex van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische en architectuurhistorische waarden als uitdrukking van een voor de streek karakteristiek boerderijtype met bijbehorende opstallen, en vanwege de relatie met de landschappelijke ontwikkeling van Weipoort. Voorts heeft het complex situationele waarde vanwege de bijzondere historisch-ruimtelijke samenhang met het omliggende landschap en met de overige agrarische bebouwing aan de Weipoortseweg. De boerderij heeft bovendien ensemblewaarde vanwege de functionele en visuele samenhang tussen de samenstellende complexonderdelen. Het complex is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de gaafheid van het exterieur van de samenstellende onderdelen.

Zomerhuis Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) oorspronkelijke functie Ja
Weipoortseweg 72 2381 NG Zoeterwoude Ja