Strandhuis De Bildtpollen, St.-Annaparochie

Inleiding

De blokvormige SCHUUR uit 1899 die bij het complex van het "Strandhuis De Bildtpollen" hoort, bevindt zich aan de zuidwestzijde van het strandhuis en is naar het noorden georinteerd.

Omschrijving

De schuur op rechthoekige plattegrond is opgetrokken in bruine baksteen en wordt door een schilddak met wolfeinden gedekt, hetgeen de schuur een boerderij-achtig aanzien geeft. De constructie van het dekbalkgebint en de sporenkap zijn origineel. Onder het golfplaten dak ligt de rieten dakbedekking. Zowel aan de voor- als achterzijde is een uilebord met eenvoudige makelaar geplaatst, het achterste met een ijzeren lansvormige windwijzer. Recentelijk is de voorgevel tot ca. 1½ m. hoogte met rechtopstaand metselwerk bekleed. De originele brede deur is inmiddels vervangen door een garagedeur.

Waardering

De schuur, horend bij het complex van het "Strandhuis De Bildtpollen", is van algemeen cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang:

- als essentieel onderdeel van een groter geheel dat cultuurhistorisch, typologisch en qua functionele zeldzaamheid van nationaal belang is;

- vanwege de situering, verbonden met de functie van het complex;

- vanwege de -in redelijke mate aanwezige- architectonische gaafheid van exterieur en interieur;

- in relatie tot de visuele en structurele gaafheid van de landschappelijke omgeving.

512339
Strandhuis De Bildtpollen

Inleiding

Het complex van het STRANDHUIS De Bildtpollen bestaat uit het strandhuis zelf (in Overgangsstijl) en de SCHUUR (in een ambachtelijk-traditionele bouwtrant). Het complex ligt aan de zuidzijde van de Nieuwe Bildtdijk en de parallel daaraan stromende Nieuwe Bildtdijkstervaart, op een erf van redelijk ruime afmetingen en is naar het noorden georiënteerd. Het complex is in opdracht van het Waterschap De Bildtpollen gebouwd ter vervanging van het oude Contributiehuis van de Pollen in 1899. Aannemer was Hotze Buwalda, timmerman uit Sint Jacobiparochie. Het huis huisvestte de strandmeester/dijkbewaker en zijn gezin en beschikte over een vergaderzaal voor de bijeenkomsten van het Dijkbestuur van het Waterschap. De schuur, eveneens uit 1899, diende als werk- en opslagruimte. In 1927 is een gemetselde aanbouw tegen de westgevel van het woonhuis geplaatst. Deze valt buiten de bescherming van rijkswege.

Waardering

Het complex bestaande uit het Strandhuis de Bildtpollen met schuur, is van algemeen cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang:

- als bijzondere uitdrukking van een cultuurhistorische ontwikkeling;

- als bijzondere uitdrukking van een ontwikkeling binnen de geschiedenis van de waterbeheersing;

- vanwege de typologische en functionele zeldzaamheid;

- vanwege de esthetische kwaliteiten van het ontwerp, in vergelijking tot andere complexen van dit type;

- vanwege de situering, verbonden met de functie;

- vanwege de historisch-ruimtelijke relatie met het water;