Heilige Odulphus, Best

Inleiding

R.K. H. Odulphus KERK met KERKTOREN, in Neo-Gotische stijl, gebouwd tussen 1880 en 1911, naar ontwerp van architect K. Weber.

Omschrijving

De kerk is een driebeukige kruiskerk in Neo-Gotische stijl met toren en dakruiter van architect K. Weber, 1880-82, toren 1884-85.

De kerk is een baksteenbouw met natuurstenen sierdelen. Het schip telt zes traveeën, het uitspringende transept heeft een driezijdige sluiting, het koor telt vier traveeën van wisselende breedte en een 3/8 sluiting. Naast de toren een zijkapel. Het koor is voorzien van een omgang, zijkapellen en sacristie. De toren heeft overhoekse steunberen en vier geledingen. De eerste geleding is vlak, de tweede smalle, deels gekoppelde spitsboognissen. In de hoek tussen toren en linker zijbeuk bevindt zich een achthoekige traptoren op vierkante voet. De hoofdingang bestaat uit een rijzig portaal met ingang en een vierlichts raam dat de eerste en tweede geleding doorbreekt. De derde geleding heeft spitsboognissen, de vierde bevat de galmopeningen onder een wimberg met wijzerplaat. De steunberen hebben evenals de toren smalle, met natuursteen versierde gekoppelde nissen en eindigen ter hoogte van de balustrade rondom de achthoekige spits in hoekpinakels. In details toont de toren ontleningen aan de Kempense gotiek. Het kerkgebouw is beduidend eenvoudiger gedetailleerd met spaarzame toepassing van natuursteen. Afdekkingen en versnijdingen van de steunberen,de lijsten en traceringen zijn van hardsteen. Alle ramen tonen tweedelige traceringen. De luchtbeuk wordt geschraagd door luchtbogen. De dakruiter op de viering is een achtkant met lood beklede pinakels en luchtbogen.

Inwendig toont de kerk baksteenpolychromie met natuursteen en verguldsel, terwijl de muurvlakken gepleisterd en gewit zijn. De opstand is driedelig.

Ronde pijlers met kolonetten dragen de eenvoudig geprofileerde scheibogen.

Het triforium bestaat uit een reeks van spitsboognissen waarboven delichtbeukramen. Schip, transept en zijbeuken hebben kruisribgewelven met ribben in baksteen. Het koor, dat overigens dezelfde driedeling vertoontheeft netgewelven met natuursteenribben. De schiptravee voor de bogen iswat smaller en bevat het natuurstenen oksaal (1886) met drie spitsbogen met ajourtraceringen en twee engelen, Cecilia en David. In de koorsluiting onder de rijzige ramen een omgang met galerij, waarbij kleine ramen licht werpen in het koor en de omgang. De pilaren in de kapellen links en rechts van het koor tonen portretten van bouwpastoor Van de Velde en de architect door J. van der Mark te Eindhoven (1882). De inventaris van de kerk is Neo-Gotiek. Het Vollebregt-orgel (1852) met een front van drie pijpentorens en vlakke velden met ornamentaal snijwerk, de kruisweg (1850) de restanten van de preekstoel en de biechtstoelen zijn afkomstig uit de vorige kerk. Orgelkas, gemaakt door J. Vollenbregt in 1852, en delen van het pijpwerk zijn van waarde uit het oogpunt van monumentenzorg. Het hoogaltaar heeft een tombe met het H. Graf uit 1882 door Van der Mark, hetretabel bevat voorstellingen van geboorte, avondmaal, verrijzenis en Pinksteren en op de luiken schilderingen van J. Oosterman met Zacharias en Malachias en dateert uit 1917. De altaren van Maria en Odulphus (metannunciatie en visitatie) zijn in 1889 en 1890 vervaardigd door H. van der Geld. In transepten schilderingen van P. van den Boer uit 1896 met de offers van Abraham en Melchisedech. De doopvont, Neo-Gotiek (1887), de banken zijn van circa 1820. De ramen zijn in 1948-49 vervaardigd door Luc. van Hoek. Tenslotte is er een grote reeks beelden uit de 19e eeuw en jonger, waaronder werk van H. van der Geld en J. Custers.

Waardering

De kerk is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van het katholicisme in het zuiden. Het gebouw heeft architectuurhistorisch belang door de stijl en de detaillering en is van kunsthistorisch belang door de rijke oorspronkelijek inventaris. Het gebouw is tevens van belang als voorbeeld van het oeuvre van de architect Weber, die hier motieven uit de Brabantse streekeigen gotiek vermengt met motieven van elders. Het heeft ensemblewaarden vanwege de bijzondere situering, verbonden met de ontwikkeling/uitbreiding van het kerkdorp. Het is van belang vanwege de architectuurhistorische, bouwtechnische, typologische en functionele zeldzaamheid.

512321
Kerkcomplex Odulphus

Inleiding

R.K. KERKCOMPLEX H. Odulphus in Neo-Gotische stijl gebouwd tussen 1856 en 1911 naar ontwerp van architect K. Weber.

Omschrijving

Het complex ligt midden in de kern van Best in de zuidelijke bebouwde wand van de Hoofdstraat. Volgens de overlevering is St. Odulphus in 775 op deze plaats geboren.

De kerk is niet georiënteerd. Voor de kerk een klein plein met daarop een H. Odulphusbeeld. Westelijk naast en achter de kerk bevindt zich depastorie, kerkhof en twee patronaatsgebouwen. Deze zijn te bereiken via het Kerkhofpad waar nog twee woningen staan van het armenbestuur van de kerk. Bouwpastoor was Theodorus van der Velden. De bouwsom werd uiteindelijkf.93.000,-. De eerste steen is gelegd op 14 juli 1881. Tot de bescherming behoren de hieronder genoemde onderdelen:I kerk II pastorie III H. Odulphusbeeld De huidige H. Odulphuskerk is niet de eerste parochiekerk van Best, maar ze heeft twee voorgangers gekend. De eerste kerk ontstond door een verbouwing van het geboortehuis van de H. Odulphus, dat stond op de plaats van het huidige kerkplein. Dit huis was gebouwd door Bodgesus de vader van Odulphus, in oude boeken, de "edele" Frank genoemd. De oerkerk was een houten kapel. In 1437 werd deze kapel vervangen door een stenen kerk, de voorganger van de huidige kerk. De heemkundige kring "Dye van Best" heeft in 1988 de fundering van destenen kerk blootgelegd. Doormiddel van straatklinkers zijn in het huidige plein voor de kerk de contouren van deze fundering geheel zichtbaar gemaakt. De kerk uit 1437 was wel georinteerd, het altaar lag naar het oosten. Hendrik Verhees heeft in 1790 een afbeelding gemaakt van deze middeleeuwse kerk en twee jaar later A. Hordijk in "Gesicht van Best". De huidige kerken van Diessen en Breugel (de laatste zonder het moderne dwarspand) geven een idee hoe de voorganger van de huidige kerk er moet hebben uitgezien. In 1875 was de kerk in vervallen toestand geraakt. Zuid-westelijk van deze middeleeuwse kerk werd in 1880 een start gemaakt met de huidige kerk, de oude werd spoedig afgebroken.

Waardering

Het complex is van algemeen belang. Het geheel heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van het katholicisme in het zuiden. Het heeft architectuurhistorisch belang door de stijl en de detaillering en is van kunsthistorisch belang door de rijke oorspronkelijke inventaris van de kerk. Het geheel is tevens van belang als voorbeeld van het oeuvre van de architect Weber, die hier motieven uit de Brabantse streekeigen gotiek vermengt met motieven van elders. Het heeft ensemblewaarden vanwege de bijzondere situering, verbonden met de ontwikkeling/uitbreiding van het kerkdorp. Het is van belang vanwege de architectuurhistorische, bouwtechnische, typologische en functionalistische zeldzaamheid.

Kerktoren Religieuze gebouwen Kerk en kerkonderdeel oorspronkelijke functie
Hoofdstraat 33 5683 AC Best Ja