de Hulteweg 20, Coevorden

Bakhuis annex varkensstal

Inleiding

19de-eeuws bakhuis annex varkensstal met ouder gebintstelsel. Een van de tuitgevels is bij een storm in 1973 verloren gegaan.

Omschrijving

Bakstenen bakhuis annex varkensstal onder zadeldak, gedekt met bouletpannen en golfplaat (niet origineel). Tuitgevel met natuurstenen tuitstukken. Centrale deur, aan weerszijden een zesruits venster met vast kalf, alle onder anderhalfsteens strekken. In de top een ijzeren vijflobbig rozetvenster. Opgeklampte staldeuren. IJzeren stalvensters. Inwendig ouder, relatief zwaar en daarom vermoedelijk hergebruikt, gebintstelsel.

Bakhuis annex varkensstal van algemeen cultuurhistorisch en stedenbouwkundige belang:

- als karakteristiek onderdeel van het boerenerf;

- vanwege de samenhang met de andere gebouwen op het erf.

512307
De Kleine Scheere

Inleiding

Sinds de 16de eeuw bevindt zich op deze plek aan de Kleine Vecht een boerenbedrijf. Het huidige bedrijf is in de 19de eeuw opgezet (op de sluitsteen van de baander staat te lezen: 'verniwd door E. v.d. S Gz H. v.d. S 1862; op een gedenksteen in het interieur van het woonhuis 'herbouwd 1895') en in de jaren dertig van de 20ste eeuw gewijzigd. Het heeft sindsdien kleine en grotere ingrepen ondergaan die verband houden met de modernisering van de bedrijfsvoering. Omdat de boerderij altijd volop in bedrijf is geweest, is een typerend samengaan ontstaan van contrasterende elementen, waarbij bijvoorbeeld moderne installaties zijn gehuisvest in authentieke ruimtes. Buiten de bescherming van rijkswege vallen de wagenloods, de moderne machineloods en het transformatorhuis.

Omschrijving

Complex bestaande uit boerderij (woonhuis met stal), bakhuis annex varkensstal, hooischuur annex stal, put en rosmolenplaats. Boerderij, bakhuis en hooischuur annex stal liggen in U-vorm. Hierbinnen ligt de vroegere rosmolenplaats. Eveneens van belang is de bestrating van platen van Bentheimer zandsteen en veldkeien rondom de boerderij en tussen de gebouwen. De grotendeels nog oorspronkelijke erfindeling en de aanwezigheid van een moestuin, een hoogstamboomgaard, een siertuin en hagen van meidoorn en haagbeuk ten zuidoosten van de boerderij alsmede de bijzondere ligging in het natuurhistorisch en archeologisch belangrijke beekdal van de Kleine Vecht, vertegenwoordigen een belangrijke meerwaarde.

Boerderijcomplex van algemeen architectuur-, cultuurhistorisch en stedenbouwkundig belang:

- als voorbeeld van streekeigen agrarische bebouwing;

- als typologisch voorbeeld van 19de-eeuwse agrarische bebouwing;

- vanwege de ruimtelijke en functionele relatie van de onderdelen en de beeldbepalende ligging aan de Kleine Vecht.

Bakhuis Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) oorspronkelijke functie Ja
de Hulteweg 20 7741 LE Coevorden BY Ja