't Klaphek, Eefde

Omschrijving onderdeel 1: HOOFDGEBOUW.

HOOFDGEBOUW 't Klaphek is gesitueerd op het hoogste punt van het terrein en vormt het middelpunt van de aanleg. Op vierkante plattegrond staand landhuis uit het midden van de 19de eeuw in classicistische stijl met gebruikmaking van oudere onderdelen van een voorgaande boerderij. Het huis is samengesteld uit drie bouwlichamen in U-vorm met een verbindend tussenlid (keuken), waarvan het oostelijke deel het oudste is, mogelijk nog 17de-eeuws. Het pand is geheel gepleisterd en heeft een driezijdig omlopend schilddak, met blauwe pannen gedekt. Het tussenlid met keukendeel is plat afgedekt. In de gevels bevinden zich vensters met acht- en zesruits verdeling die zijn voorzien van luiken. De zuidgevel van vier traveeën breed heeft een risaliet ter hoogte van de middelste twee traveeën waarin openslaande deuren en een eenvoudig balkon. De westgevel heeft een tuinkamer met zinken roeven dak en met roedevensters en gietijzeren zuiltjes. De drie traveeën brede oostgevel bevat de ingang en heeft in het dakvlak een kleine dakkapel. De gevels worden beëindigd door een eenvoudige geprofileerde lijst. Aan de noordkant is de toegang tot de keukens. Luidklokje op dakvlak. In het interieur loopt vanaf de voordeur in de oostgevel een gang belegd met marmeren platen. Achter de voordeur een kleine vestibule. Aan de linkerzijde (zuid) twee kamers, aan de rechterzijde (noord) voor een kamer, in het midden het trappenhuis en achter de eetkamer. Aan de noordkant bevindt zich de keuken; aan de westkant een uitgebouwde tuinkamer uit de jaren dertig van de 20ste eeuw met een hoekschouw. Een aantal plafonds met stucornamenten uit de bouwtijd. Vensters met vensterbanken, schuif- en klapluiken. Kelder met grijze plavuizen belegd en overdekt met een tongewelf parallel aan de voorgevel (17de-eeuws). De trap naar boven heeft een aanzetbaluster met twee gerekte S-voluten. Het trappenhuis wordt door een zij- en bovenlicht van glas-in-lood glas voorzien. Op de verdieping slaapkamers en een studeerkamer aan de zuidzijde met een marmeren schouw waarin een patenthaard. Openslaande deuren naar het balkon. De zolder bevat de dienstbodekamers en een houten bedstede.

Waardering

Het HOOFDGEBOUW 'T KLAPHEK is van algemeen cultuurhistorisch en architectonisch belang:

- wegens de architectuurhistorische waarden;

- wegens de goed bewaard gebleven midden 19de-eeuwse structuur;

- wegens de stedenbouwkundige waarden als middelpunt van de buitenplaats.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
512099
Complexnaam
't Klaphek
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Omschrijving van het complex

De HISTORISCHE BUITENPLAATS 'T KLAPHEK ligt in Eefde ten zuiden van het Twentekanaal. Ten oosten van 't Klaphek ligt de buitenplaats Den Dam terwijl vlakbij het huis De Voorst is gelegen. De buitenplaats ligt op de grens van het rivierkleigebied van de IJssel en de lage zandgronden ten oosten van de rivier. Het is een waterrijk gebied dat doorsneden wordt door de IJssel, de Berkel en een aantal (deels omgelegde) beken. In het verleden heeft het lager gelegen gedeelte van het gebied veel te lijden gehad van overstromingen. Bij hoge rivierstanden van de Rijn kon het water via de Baakse overlaat op de IJssel worden gebracht, waardoor het zuidwestelijk deel van de buitenplaats in veel winters onder water kwam te staan. Pas toen in 1949 de overlaat werd gedicht kwam er een einde aan de overlast. De hoge ligging van het huis heeft te maken met die situatie.

De eerste vermelding van het goed dateert van 1523. In een acte wordt gesproken over 'dat guet Klaphecke gelege te Warnsfelt in Eyfde'. Het betrof een boerderij. Pas in de 19de eeuw wordt er meer bekend. In 1843 werd de boerderij verkocht. Niet lang daarna is het huidige huis tot stand gekomen, met gebruikmaking van grote delen van de oude boerderij. In de jaren daarna is de agrarische omgeving van lieverlee veranderd tot een buitenplaats met een landschappelijke aanleg, die wordt gekenmerkt door een wandelbos ten noorden en westen van het huis en een open boomweide aan de zuidkant. De veranderingen in de omgeving zijn voor het eerst te zien op een topografische kaart uit 1865 (gewijzigd in 1879, 1907 en 1911). De grote schuur en de tuinmanswoning ten noorden van het huis, alsmede de tuinkoepel staan eveneens daarop getekend. Door de aanleg van de spoorlijn en het Twente (Rijn)kanaal werd de noordwestelijke punt van het goed afgesneden.

Het complex HISTORISCHE BUITENPLAATS 'T KLAPHEK bestaat uit de volgende onderdelen: HOOFDGEBOUW 't Klaphek (1), HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG (2), TUINMANSWONING (3), TUINKOEPEL (4), TUINMUUR met DRUIVENKAS en KOUDE BAK (5).

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Landhuis Kastelen, landhuizen en parken Kasteel, buitenplaats oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Damlaan 3 7211 CJ Eefde Ja
Types
Hoofdcategorie Subcategorie Beschrijving Notitie
Kastelen, landhuizen en parken Kasteel, buitenplaats
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
G 751 Gorssel
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1850 1900 vervaardiging
Naar boven