Lotweg 6, Anna Paulowna

Inleiding

Hekwerk dat onderdeel uitmaakt van het complex 'Oosterwijk' uit 1861.

Omschrijving

Ten oosten van de Lotweg gelegen HEKWERK dat de toegang vormt tot het complex "Oosterwijk".

Het uit smeedijzer opgetrokken en donkerblauw geverfde hekwerk bestaat uit twee draaihekken welke aan ijzeren pijlers zijn bevestigd. De hekken draaien naar binnen toe open. De draaiende delen van het hekwerk lopen naar het midden toe geleidelijk af. Dit hekwerkgedeelte bestaat uit spijlen met speerpunten.

De pijlers waaraan het draaiende deel van het hekwerk is bevestigd bestaan uit twee ronde kolommen welke met een eikel zijn bekroond. Tussen deze twee kolommen in bevindt zich een stuk hekwerk ter breedte van vijf spijlen. De pijlers worden aan respectievelijk de noord- en zuidzijde afgesloten door een in smeedijzer uitgevoerde voluut.

In de linkerpijler (noord) staat op de kolommen, net onder de eikels, in goudkleurige letters "ANNO" en "OOSTER".

In de rechterpijler (zuid) staat op de kolommen, eveneens net onder de eikels, in goudkleurige letters "WIJK" en "1861".

Waardering

Het hekwerk is van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde als historisch-functioneel onderdeel van het complex "Oosterwijk".

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
512087
Complexnaam
Oosterwijk
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

Ten oosten van de Lotweg gelegen complex genaamd "Oosterwijk", bestaande uit een vrijstaand LANDHUIS in eclectische trant met bijbehorend KOETSHUIS en HEKWERK. Het complex is in 1861 gebouwd voor jonkheer mr. Van Foreest. Van Foreest was één van de eersten in Nederland die op grootschalige wijze landbouw bedreef. Oorspronkelijk behoorde bij het complex ook een daar tegenover gelegen boerderij. Deze is echter vernieuwd.

Omschrijving

Het twee bouwlagen hoge landhuis ligt temidden van een tuin waarin de oorspronkelijke tuinaanleg nog herkenbaar is. Ten noord-oosten van het landhuis ligt het twee bouwlagen hoge koetshuis. Langs de weg, ten westen van het landhuis, bevindt zich een beschermenswaardig hekwerk dat het perceel van de openbare weg afscheidt.

Waardering

Het complex "Oosterwijk" is van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde als vrijwel geheel gaaf complex van landhuis in eclectische trant met bijbehorend koetshuis en hekwerk uit het midden van de vorige eeuw dat beeldbepalend en uniek is voor de Anna Paulowna-polder.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Toegangshek Voorwerpen op pleinen en dergelijke Erfscheiding(D) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Lotweg 6 1761 JE Anna Paulowna Oostpolder BY Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
M 1376 Anna Paulowna
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1861 1861 vervaardiging
Naar boven