Omschrijving onderdeel 3: Wagenschuur.

Dit gebouw ligt terugliggend rechts van het koetshuis. Het is gebouwd omstreeks 1910 in een neogotische stijl, bestaat uit twee bouwlagen onder een met pannen gedekt zadeldak en heeft een in schoon metselwerk opgetrokken trapgevel. In de top diverse architectonische details. Op de verdieping twee neo-kruisvensters met luiken, op de begane grond een grote, getoogde dubbele deur en een kleinere, dubbele deur, die recht wordt afgesloten.

Waardering

De wagenschuur is ondanks diverse verbouwingen van algemeen belang vanwege zijn architectonische, historische en cultuurhistorische betekenis voor de historische buitenplaats Old Putten.

512070
Old Putten

Complexomschrijving

De historische buitenplaats Old Putten is gebouwd op een zandrug waar vermoedelijk vanaf de twaalfde eeuw een kasteel gevestigd is geweest. Omstreeks 1480 is dat huis verwoest; de kelders zijn nog gedeeltelijk aanwezig in het huidige huis. In de 17de eeuw werd op het terrein een buitenplaats aangelegd. Het hoofdgebouw was met het front recht voor de Puttenerallee geplaatst. Tot 1830 komt dit gebouw op de kadastrale kaart voor. In XIXa werd het eenvoudige huis ingrijpend gerenoveerd en uitgebreid en kreeg het zijn huidige, neoclassicistische uiterlijk. Bij een grote verbouwing rond 1910 zijn de koetshuizen verbouwd, is een nieuwe brug aangelegd, het zogenoemde poortgebouw gebouwd, en vond de uitbreiding aan de achterzijde van het hoofdgebouw plaats. Tijdens deze bouwactiviteiten is veel secundair materiaal gebruikt, waarschijnlijk uit Kampen, gelet op het voorkomen van het stadswapen van Kampen in verschillende architectonische details. In de loop der tijden is veel land verkocht en is een deel gebruikt voor de aanleg van een camping (o.a. ter plaatse van de vroegere boomgaard).

Het complex bestaat uit de volgende beschermenswaardige onderdelen: 1. hoofdgebouw met aangebouwde koetsierswoning annex paardenstal; 2. parkaanleg, oprijlaan, landerijen richting molen en Schouwenburg; 3. wagenschuur met duivenslag 4. stenen brug met beelden 5. poorthuis met wachtportaal.

Al deze onderdelen zijn vanwege hun architectonische en cultuurhistorische waarde opgenomen in de registeromschrijving van deze historische buitenplaats.

Op het complex zijn tevens aanwezig de niet beschermenswaardige onderdelen: 6. twee recente houten bruggetjes (jonger dan 50 jaar) 7. recente campingaanleg (jonger dan 50 jaar) 8. recent pomphuisje in historiserende stijl (jonger dan 50 jaar) 9. houten schuur bij poortgebouw (jonger dan 50 jaar) 10. houten schuur achter koetshuis, recent gerenoveerd.

De onderdelen alsmede de omgrenzing van het complex van de historische buitenplaats staan op de bij de registeromschrijving behorende kaart aangegeven.

Bijgebouw Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. oorspronkelijke functie Ja
Elburg BY Zuiderzeestraatweg Oost 63, Elburg, Elburg Ja