Voorstraat 116, Noordwijk

Omschrijving

Het omstreeks 1850-80 gebouwde WOONHUIS ANNEX BOLLENSCHUUR van het complex Van Eeden heeft een langgerekte rechthoekige plattegrond en bestaat uit een tweelaags woonhuis onder afgeknot schilddak, een lager tussenlid en een éénlaags bollenschuur onder mansardekap met rode Hollandse pannen. De eenvoudige lijstgevel van het woonhuis aan de Voorstraat (oost) is opgetrokken in roodbruine baksteen met horizontale sierbanden van gele baksteen en gepleisterde plint, cordonlijsten en strekken. De gevel telt drie vensterassen met in de linker een paneeldeur onder getoogd bovenlicht met glas-in-loodraam. De getoogde schuifvensters op de begane grond hebben eveneens glas-in-lood in de bovenlichten, op de verdieping rechte vensters met bovenlicht. Centraal in het dakschild een dakkapel met frontonbekroning en een venster met vierruits horizontale roedenverdeling (1920). De lange noordgevel met zware gevelankers is geheel wit gepleisterd. In het woonhuisgedeelte rechte schuifvensters, in het tussenlid grote vernieuwde vensters en een deur, in de bollenschuur een samengesteld kozijn van drie zesruits vensters. De puntgevel van de bollenschuur (west) heeft een centrale deur, geflankeerd door zesruits droogdeuren. Twee droogdeuren in de geveltop met boven de rechter een hijsbalk. In de gepleisterde zuidgevel een vergelijkbaar venster. De rest van deze gevel gaat schuil achter het buurpand nr. 120. Op de zolder zijn de droogstellingen bewaard gebleven.

Waardering

Het woonhuis annex bollenschuur is van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorische waarde als hoofdonderdeel van het complex Van Eeden als representatief voorbeeld van de laat negentiende-eeuwse bollenteeltgebouwen in Nederland en wegens de typologie en de redelijke mate van gaafheid in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering van het exterieur. In de bollenschuur is een deel van de droogstellingen bewaard gebleven.

Tevens heeft dit gebouw ensemblewaarde in relatie met de overige complex-onderdelen en de bijzondere situering aan de Voorstraat in het beschermde dorpsgezicht van Noordwijk-Binnen.

511992
Van Eeden-complex

Inleiding

Uit drie onderdelen bestaand complex van WOONHUIS ANNEX BOLLENSCHUUR uit ca. 1850/1880 met een vrijstaande BOLLENSCHUUR uit omstreeks 1880 en een BOLLENSCHUUR ANNEX WERKPLAATS (voormalig koetshuis) uit 1880/1927, uitgevoerd in ambachtelijk-traditionele bouwtrant. In 1880 vestigde het bollenbedrijf de Firma van Eeden zich op deze plek. Daartoe werd een bestaande schuur verbouwd tot woonhuis annex bollenschuur en evenwijdig aan het huis werd een klein koetshuis gebouwd. De vrijstaande bollenschuur op het achtererf (huisnr. 118) kwam omstreeks 1900 in bezit van de familie Van Eeden. Het koetshuisje uit 1880 is in 1927 verbouwd tot bollenschuur annex werkplaats. In de drie bollenschuren is een deel van de oude droogstellingen bewaard gebleven.

Het woonhuis annex bollenschuur en de bollenschuur annex werkplaats staan beide met de voorgevel aan de Voorstraat.

Tussen de gebouwen leidt een oprit naar het achtererf dat aan de zuidzijde wordt afgesloten door de vrijstaande bollenschuur. Een zeer verbouwde houten loods en het daarachter gelegen bollenveld zijn mede bepalend voor de ensemblewaarde van het complex, maar voor de bescherming van ondergeschikt belang.

Waardering

Het uit omstreeks 1880 daterende complex van de firma Van Eeden is van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorische waarde als beelddrager van de ontwikkeling en groei van de bollencultuur in Nederland, met name in de Bollenstreek, de kenmerkende typologie van de bollenschuren en de combinatie met het woonhuis. De gebouwen zijn redelijk gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering, zowel uit- als inwendig.

Van stedenbouwkundig belang is de hoge ensemblewaarde van het complex en de bijzondere situering in de dorpskern van Noordwijk-Binnen.

Bollenschuur Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) oorspronkelijke functie
Voorstraat 116 2201 JA Noordwijk Ja