Voorstraat 114, Noordwijk

Omschrijving

De BOLLENSCHUUR ANNEX WERKPLAATS (voormalig koetshuisje) behorend tot het complex Van Eeden heeft een smalle langgerekte rechthoekig plattegrond en telt één bouwlaag met zolder onder mansardekap. De smalle voorgevel aan de Voorstraat (oost) is opgetrokken in bruine baksteen. De bijzondere in- en uitzwenkende geveltop in helrode baksteen heeft dezelfde horizontale sierbanden van gele baksteen als de voorgevel van het woonhuis. Op de begane grond een samengesteld kozijn van drie zesruits vensters. In de geveltop een dubbele zesruits droogdeur. Zuidgevel met dezelfde droogdeuren en deurpartij. In het gedeelte van de werkplaats een opgeklampte deur en venster. Inwendig zijn op de zolder droogstellingen bewaard gebleven.

Waardering

Het in 1927 tot bollenschuur verbouwde koetshuis uit omstreeks 1880 is van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorische waarde vanwege de bijzondere in- en uitzwenkende topgevel en de redelijke mate van gaafheid in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering van het exterieur. Inwendig zijn op zolder de droogstellingen bewaard gebleven.

Tevens heeft het pand ensemblewaarde wegens de functionele, ruimtelijke en stilistische samenhang met de overige onderdelen van het complex Van Eeden en de bijzondere situering in het beschermde dorpsgezicht van Noordwijk-Binnen.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
511990
Complexnaam
Van Eeden-complex
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

Uit drie onderdelen bestaand complex van WOONHUIS ANNEX BOLLENSCHUUR uit ca. 1850/1880 met een vrijstaande BOLLENSCHUUR uit omstreeks 1880 en een BOLLENSCHUUR ANNEX WERKPLAATS (voormalig koetshuis) uit 1880/1927, uitgevoerd in ambachtelijk-traditionele bouwtrant. In 1880 vestigde het bollenbedrijf de Firma van Eeden zich op deze plek. Daartoe werd een bestaande schuur verbouwd tot woonhuis annex bollenschuur en evenwijdig aan het huis werd een klein koetshuis gebouwd. De vrijstaande bollenschuur op het achtererf (huisnr. 118) kwam omstreeks 1900 in bezit van de familie Van Eeden. Het koetshuisje uit 1880 is in 1927 verbouwd tot bollenschuur annex werkplaats. In de drie bollenschuren is een deel van de oude droogstellingen bewaard gebleven.

Het woonhuis annex bollenschuur en de bollenschuur annex werkplaats staan beide met de voorgevel aan de Voorstraat.

Tussen de gebouwen leidt een oprit naar het achtererf dat aan de zuidzijde wordt afgesloten door de vrijstaande bollenschuur. Een zeer verbouwde houten loods en het daarachter gelegen bollenveld zijn mede bepalend voor de ensemblewaarde van het complex, maar voor de bescherming van ondergeschikt belang.

Waardering

Het uit omstreeks 1880 daterende complex van de firma Van Eeden is van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorische waarde als beelddrager van de ontwikkeling en groei van de bollencultuur in Nederland, met name in de Bollenstreek, de kenmerkende typologie van de bollenschuren en de combinatie met het woonhuis. De gebouwen zijn redelijk gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering, zowel uit- als inwendig.

Van stedenbouwkundig belang is de hoge ensemblewaarde van het complex en de bijzondere situering in de dorpskern van Noordwijk-Binnen.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Werkplaats Boerderijen, molens en bedrijven Industrie oorspronkelijke functie
Bollenschuur Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Voorstraat 114 2201 JA Noordwijk Ja
Voorstraat 114 A 2201 JA Noordwijk
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
G 4214 Noordwijk
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1850 1927 vervaardiging
Naar boven