het Stift 4, Weerselo

Inleiding

Hervormde PASTORIE gelegen tegenover de kerk op het terrein van het Stift; het oudste gedeelte van Weerselo en beschermd dorpsgezicht. De pastorie is rond 1921 in cottage-stijl gebouwd ter vervanging van de oude die in 1925 werd afgebroken.

Omschrijving

Pand van één bouwlaag opgetrokken in rode machinale baksteen onder een rietgedekt tentdak met dakkapellen. De entree bevindt zich in de middenrisaliet van de zuidgevel en bestaat uit een dubbele achtruits deur onder een luifel en een dubbel tweeruits bovenlicht. Het uitspringende geveldeel heeft een verdieping met een dubbel vierruits venster, en is gedekt met een zadeldak. Aan weerszijden van de risaliet zijn dubbele zesruits vensters met luiken geplaatst. De oostelijke zijgevel heeft twee dubbele zesruits vensters met luiken en twee dakkapellen met dubbele vierruits vensters.

De westelijke zijgevel heeft eveneens twee dubbele zesruits vensters met luiken maar daarnaast twee kleine tweeruits vensters. Verder zijn aan deze gevelzijde twee dakapellen met dubbele vierruits vensters geplaatst.

De achterzijde van de pastorie (N) is voorzien van terrasdeuren en een dakkapel met een vierruits venster.

De pastorie is van algemeen cultuur-, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang:

- als onderdeel van het kerkelijke complex in het Stift