Kasteel 1, Heeswijk-Dinther

ONDERDEEL 4

JACHTHUIS MET WONING AAN DE RECHTERZIJDE VAN DE OPRIJLAAN TUSSEN GOUVERNEURSWEG EN KASTEEL (HUISNUMMER 1): Eenlaags, rood-bakstenen jachthuis met woning uit omstreeks 1880, op L-vormige plattegrond, het steile zadeldak en de dwarsgeplaatste aankapping aan de voorzijde hebben tuile du nordpannen, het dak van de haakse aanbouw tegen de achtergevel oud-Hollandse pannen. Het neogotische jachthuis met woning is voorzien van een steil zadeldak, vertoont baksteenversiering in gele baksteen en segmentbogen boven de ramen, een gootlijst op geprofileerde klossen en is uitgevoerd met windveren. De lange voorgevel telt zes assen, met uiterst de rechts een twee-assige, tweelaagse topgevel met zadeldak, met lagere nok en aansluitend op de langskap; ter hoogte van de verdieping een spitsboogspaarveld dat op de begane grond aan beide zijden wordt verbreed door halve spitsboogvelden; op de begane grond twee kruisvensters met zesruitsramen en bovenlichten met glas-in-lood; op de verdieping twee vensteropeningen met een horizontale tweedeling, waarin een vierruitsraam en een bovenlicht met glas-in-lood. Boven de vensteropeningen spitsboogvelden van siermetselwerk, langs het spaarveld siermetselwerk, ter hoogte van de onder-, tussen en bovendorpel van de vensteropeningen speklagen van siermetselwerk en zo ook onder de dakrand in gele steen. De vier linker assen van de voorgevel bestaan uit dubbele openslaande deuren met bovenlicht onder ontlastingsbogen, de deuren aan de onderzijde met paneel- en regelwerk, daarboven in glas uitgevoerd, de bovenlichten in glas-in-lood en ten dele met gekleurd glas ingevuld, twee dakkapellen onder zadeldakjes met leien, het topgeveltje beschoten en geel geschilderd. Deels kruiskozijnen, luiken met diabolomotief. Sierankers, dakoverstek. In de rechter zijgevel twee kleine vensteropeningen met glas-in-lood naast een uitgemetseld schoorsteenkanaal. In de linker zijgevel op de begane grond drie kruisvensters met zesruitsramen en bovenlichten met glas-in-lood ter plaatse van de zesruitsramen, op de verdieping twee kleine vensteropeningen met glas-in-lood naast een uitgemetseld schoorsteenkanaal en een spitsboognisje. In beide zijgevels speklagen van siermetselwerk ter hoogte van de onder-, tussen - en bovendorpels van de vensteropeningen aan de voorzijde en in het gevelvlak. In de speklaagloze achtergevel een kruiskozijn. Tegen de achtergevel een eenlaags aanbouw onder zadeldak met oud-Hollandse pannen en windveren. In de rechter zijgevel van de aanbouw één dichtgemetselde en één originele poort, twee spitsboognissen met licht getoogd stalraam met ijzeren luikjes en gefrijnde natuurstenen omlijsting. De steekkapbetimmering van de dakkapellen, de deuren, de luiken en al het kozijnhout is okergeel (met blauw) geschilderd. siermetselwerk in gele baksteen, ter afwisseling van de rode in kruisverband gemetselde baksteen in parallelle banden.

Waardering:

Zeer markant en fraai vormgegeven en gedetailleerd, in neogotische stijl opgetrokken jachthuis met woning uit omstreeks 1880 waarvan het algemeen, cultuurhistorisch belang bestaat in de ouderdom, de gave en volledige staat van behoud, de historische vakkundigheid waarmee het gebouw is opgetrokken en gedetailleerd, de stijlhistorische alsook typologische betekenis voor de architectuurgeschiedenis terwijl functioneel-historische verbanden met de buitenplaats beleefbaar aanwezig zijn, het inzicht in en de kennis van de historische tuinkunst in belangrijke mate door het jachthuis met woning c.a. wordt gedocumenteerd en als zodanig binnen het ensemble van kasteel Heeswijk als een structureel onderdeel geldt.

511898
Heeswijk

Omschrijving complex:

Inleiding HISTORISCHE BUITENPLAATS KASTEEL HEESWIJK. Omgracht kasteel met hoofdgebouw en kelders gebouwd op grondslagen (ijzeroer) uit de 12de eeuw met aanpassingen en uitbreidingen tot in de 20ste eeuw, bestaande uit een omgrachte voorburcht met poort (16de eeuw), een geometrisch lanenpatroon ten noorden en ten westen van het kasteel plus een orthogonaal terrein binnen dit lanenpatroon (uit de 18de eeuw) terwijl uit de 19de eeuw een bescheiden landschapsstijl met een eilandje in de kasteelgracht, het oeververloop van een deel van deze gracht en de slingerende laan in noordelijke richting dateren; gedeeltelijk met klinkers (waalformaat) bestrate oprijlanen uit circa 1880 in noordoostelijke en zuidwestelijke richting, eveneens uit omstreeks 1880 dateren landschappelijk geplaatste boomgroepen ten noordoosten van het kasteel, de omgrachte moestuin (voorheen sterrebos) met muur en kas alsmede diverse toegangsbruggen, de dienstwoning aan de oprijlaan, de kleine omgrachte tuin aan de overzijde van de poort (aan de zuidzijde van de dwarslaan), talrijke natuur- en bakstenen ornamenten, pijlers, beelden en sculpturen (op de meest onverwachte en verwachte plaatsen aan te treffen) en ten slotte een tuin in neo-formele stijl uit 1939 naar ontwerp van L. Copijn op het terrein van de voorburcht. Op het kasteelterrein zijn enkele lanen nog geplaveid met de oude bestrating in de vorm van gebakken klinkers in waalformaat, wisselend van formaat en onregelmatig van vorm: zuidelijke oprijlaan, de noordoostelijke oprijlaan (de beukenlaan, tevens bekend als Aalmoezenier Francis L. Sampsonlaan).

Waardering:

De HISTORISCHE BUITENPLAATS KASTEEL HEESWIJK is van algemeen cultuur-, kunst- architectuur- en tuinhistorisch belang omdat:

- het kasteel over een hoge ouderdom en een bijzondere - grotendeels uit en aan het gebouw afleesbare - bouwgeschiedenis beschikt (hieruit bestaat een facet van het architectuurhistorisch belang) en waarin diverse voor de stijl- en kunstgeschiedenis markante historische interieurs en inventarissen zijn opgenomen die zowel rechtstreeks met de geschiedenis van het kasteel verbonden zijn als in nationaal opzicht betekenis voor de kunst- en stijlgeschiedenis hebben en deze in opmerkelijke mate vertegenwoordigen; - de ontwikkeling in het gebruik van het kasteel - van weerbaar gebouw tot gerieflijk en representatief onderkomen - in de bouwmassa en structuur afleesbaar gedocumenteerd is hetgeen architectuur - en bouwhistorische belangen vertegenwoordigt terwijl de historische belevingswaarden daar in belangrijke mate op terug te voeren zijn. - de visueel-ruimtelijke opbouw van de buitenplaats een markante vervlechting van een tweetal patronen biedt en bestaat uit de geomorfologische gesteldheid - het kasteel, het kasteelterrein, de parkaanleg en het historische decor tezamen vormen met bouwfragmenten en artefacten - voortgekomen uit een verwoed 19de-eeuws collectioneurschap - een uniek verschijnsel in de geschiedenis van de Nederlandse historische buitenplaatsen. - het door de natuur en tijd geleverde historisch landschappelijke fundament, lopend in oost/westrichting en bestaande uit dekzandruggen met bebouwing, wegen, kasteel, houtwallen - en de in de loop van de 14de tot in de 19de eeuw door de mens aangelegde systematiek van indeling en parcellering, bestaande uit (ontginnings)lanen en (vormen van) aanleg en beplanting; beide structuren staan letterlijk haaks op elkaar, met als gevolg dat een geheel onorthodoxse en complexe fusie van beide verschijnselen heeft plaatsgevonden die als zeldzaam, markant en van cultuurhistorische waarde geldt; - het kasteel vanaf de verschillende lanen herhaaldelijk fungeert als blikvanger voor de wandelaar en zijn centrale positie, als historisch en ontwerpkunstig middelpunt, tot uitdrukking komt; in deze herkennings- en belevingswaarden ligt een belangwekkend element van het tuinhistorisch belang besloten; - nadere tuin- en cultuurhistorische belangen zijn vervat in de geometrische structuur van moestuin en grachten, de inpassing van elementen uit de landschapsstijl - zonder aantasting van het oudere, geometrische patroon - alsmede in de uit 1939 daterende neo-formele tuin in de voorburcht naar ontwerp van L. Copijn. - De complexonderdelen alsmede de complexomgrenzing zijn op de bij de bescherming behorende kaart aangegeven.

Bijgebouw Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. oorspronkelijke functie Ja
Kasteel 1 5473 VA Heeswijk-Dinther Ja