Luchtenburgseweg 1, Ulvenhout AC

Omschrijving

Langgerekte boerderij, bestaande uit drie onderdelen, evenwijdig aan het voorplein bij het huis gelegen. De boerderij is in kern zeventiende-eeuws, maar bevat elementen uit verschillende perioden. Links bevindt zich het woonhuis, uitgevoerd in baksteen en voorzien van een riet gedekt zadeldak. In het voorhuis bevinden zich vensters uit verschillende perioden, staafankers, bouwsporen enz. Rechts hiervan bevindt zich een stalgedeelte, eveneens in baksteen en onder zadeldak, maar met een veel lagere dakvoet dan het voorhuis. Dit gedeelte heeft ook vensters uit verschillende bouwfasen. Geheel rechts vindt de schuur zijn vervolg in een houten gedeelte met rieten zadeldak met aan het einde een dakschild.

Ten noorden van de boerderij bevindt zich een bakhuis.

In kern zeventiende-eeuwse boerderij, van algemeen belang vanwege:

- het bouwtype boerderij;

- de samenhang met de buitenplaats Luchtenburg, zowel functioneel (agrarische functie) als visueel (vanwege de ligging aan het voorplein);

- het bakhuis;

- de ouderdom.

511882
Luchtenburg

OMSCHRIJVING COMPLEX

Inleiding De historische buitenplaats Luchtenburg is ontstaan sinds de zestiende eeuw. De beschermde onderdelen zijn: 1) het huis; 2) het park met ontginningstructuur, moestuin, vijvers, paden- en lanenstructuur enz.; 3) de boerderij met bakhuis; 4) de tiendschuur; 5) het koetshuis.

De eerste vermeldingen van Luchtenburg dateren van de zestiende eeuw. Uit die tijd dateren de ontginningsassen, aanwezig als lange lage dijken met greppels aan een of twee zijden en geboomte. Ze deden tevens dienst als houtwal en veekering. Zestiende-eeuws is tevens de omgrachte moestuin. Het huis zelf is waarschijnlijk tussen 1650 en 1692 gebouwd en verbouwd omstreeks 1851, 1925 en 1972. Boerderij, bakhuis en schuur worden in de zeventiende en de achttiende eeuw genoemd. De huidige gebouwen zijn nog in hoofdzaak van die tijd. Het koetshuis stamt uit begin twintigste eeuw. In de zeventiende en achttiende eeuw werden ten zuiden van het huis verschillende kommen aangelegd, die in de negentiende eeuw deels tot slingerende vijvers zijn vergraven. Het slingerende padenpatroon - waaronder de oprijlaan - in landschappelijke stijl stamt voor een groot deel uit de tweede helft van de negentiende eeuw.

De historische buitenplaats Luchtenburg is van algemeen belang vanwege:

- de structuur, die wordt bepaald door de oude ontginningsassen, dijken met greppels, beplantingen en houtwallen;

- de afwisseling tussen open en gesloten partijen, deels terug te voeren op de landschappelijke tuinstijl (zichtlijnen, contrasten), deels op functionele overwegingen (landbouw, jacht);

- de landschappelijke aanleg bestaande uit oprijlaan, paden en vijvers;

- de functionele en visuele samenhang tussen huis, boerderij, schuur, bak- en koetshuis en moestuin en de rest van het buiten.

Luchtenburgseweg 1 4858 RJ Ulvenhout AC BY Ja
Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz.