Dennenhorst & Evergreen, Baarn

Inleiding

Het dubbele woonhuis met neo-gotische details werd in 1875 ontworpen door de Amsterdamse architect A.L. van Gendt. De opdrachtgever was de heer J. Harbrink-Numan, die het pand als beleggingsobject liet bouwen. Hij verkocht het aan de Engelsmann Sciff, die de woningen 'London' en 'Evergreen' noemde. Het koetshuis bij London, links achter het pand gelegen aan de Gaslaan, draagt nog steeds deze naam. De woning bezit thans de naam `Dennenhorst'.

Omschrijving

De evenwijdig aan de Eemnesserweg, op de hoek van de Gaslaan gelegen DUBBELE VILLA is op een rechthoekige plattegrond opgetrokken en telt twee bouwlagen onder een met gesmoorde Hollandse pannen gedekt zadeldak met de nok evenwijdig aan de weg. De woningen zijn gespiegeld ten opzichte van elkaar.

De voorgevel aan de Eemnesserweg heeft een risalerende topgevelpartij onder een zadeldak van gelijke nokhoogte, met de nok haaks op de weg. De gevels zijn versierd met in wit pleisterwerk uitgevoerde lisenen en kraagstenen. In het midden is een neo-gotische halfzuil aangebracht als visuele scheiding tussen de twee woningen. De voorgevel heeft een symmetrische opzet en gevelindeling. Het risaliet telt tweemaal twee openslaande deuren met bovenlichten in de eerste bouwlaag, tweemaal twee zesruits schuifvensters in de tweede bouwlaag en tweemaal twee kepervenstertjes in de top. De topgevel wordt bekroond door ajour houtsnijwerk en een makelaar. Ter weerszijden van het risaliet is tegen de terugliggende gevels een houten serre onder plat dak gezet. Deze bevatten vensters en deuren met geelgekleurde bovenlichten en kepervensters in de zijgevels. In de tweede bouwlaag bevindt zich een zesruits schuifvenster boven elke serre. Ter weerszijden van deze vensters zijn op de gevel de namen van de villa's geschilderd.

De linkerzijgevel bevat in het midden de ingang en ter weerszijden een schuifvenster. In de tweede bouwlaag bevinden zich twee kepervensters waartussen een klein venster is geplaatst. In de top zijn drie kepervenstertjes gezet.

De rechterzijgevel is identiek aan de linkerzijgevel.

De achtergevel bevat voor een deel nog de originele venster en deuren. Aan deze zijde zijn glas-in-lood vensters van het trappenhuis aan te treffen.

De plattegrond bestaat uit een suite met in de zijgevels de ingang geflankeerd door een voormalige eetkamer en de voormalige dienstruimten. In de met een rondbooghek afgescheiden voortuin staat een rode beuk.

Waardering

De dubbele villa is van architectuurhistorische waarde vanwege de bouwstijl, de detailleringen en de plaats in het oeuvre van architect A.L. Van Gendt. Het is tevens van waarde vanwege de gaafheid van het object.

Eemnesserweg 62 3741 GB Baarn Ja
Eemnesserweg 64 3741 GB Baarn