Wickenburgh, 't Goy

Omschrijving complexonderdeel 1

Een aan de noordwestzijde op de historische buitenplaats 'Wickenburgh' gelegen, deels onderkelderde, WOONHUIS met het karakter van een landhuis bestaat uit twee bouwlagen op L-vormige plattegrond onder een met grijze Hollandse pannen gedekt en na de brand van 1951 vernieuwde schilddak. De uit grauwe baksteen opgetrokken in thans wit gesaust. De asymmetrische ingedeelde voorgevel (noorden) is zes vensterassen breed en heeft van links naar rechts twee fenêtres-a-terre, een dubbele tuindeur, twee fenêtres-a-terre en een venster met dubbel draairaam (zeslichts). Op de verdieping bevinden zich zes dubbele draairamen (vierlichts). De rechter zijgevel is na de brand van 1951 herbouwd. Het grenst aan een terras dat de omvang heeft van het bouwdeel dat tijdens de brand verloren is gegaan. De gevel is op de begane grond drie vensterassen breed met rechts een deur met bovenlicht en heeft op de verdieping één venster. De linker zijgevel is op de begane grond vier vensterassen breed en heeft op de verdieping drie vensters. De achtergevel heeft rechts een topgevel met voorsprong (het korte deel van de L), waarvoor een uit 1910 stammende houten serre onder plat dak is gezet. Het platte dak dient als balkon waarop twee dubbele balkondeuren op uitkomen. De stijlen van de serre zijn verrijkt met gesneden pilasters. De overstekende daklijst rust op gesneden klossen. In de top van de gevel zit een klein vierlichtsvenster. Ter linkerzijde van de voorsprong, in de oksel van het hoofdvolume, bevindt zich een éénlaags, bepleisterde bouwvolume onder plat dak. Rechts bevindt zich een negenruits schuifvenster. In de zijgevel van de korte L-poot bevindt zich links een deur met bovenlicht en een smal venster. De achtergevel van het hoofdvolume is bepleisterd. Op de begane grond bevindt zich één schuifvenster met rechts een kleine aanbouw. Op de verdieping bevinden zich twee negenruits schuifvensters en een deur die op het plat van de aanbouw uitkomt. In het interieur bevindt zich onder meer een 18de-eeuwse marmeren schouw.

Waardering

Het woonhuis is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische als voorbeeld van een landhuis, voortgekomen uit een middeleeuwse omgrachte hofstede. Tevens heeft het ensemblewaarde als beeldbepalend onderdeel van de buitenplaats 'Wickenburgh' en vanwege de ruimtelijke en functionele relatie met de overige complexonderdelen.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
511635
Complexnaam
Wickenburgh
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

De geschiedenis van de huidige HISTORISCHE BUITENPLAATS Wickenburgh gaat vermoedelijk terug tot de Karolingische tijd, toen het werd gesticht onder de naam Westrum of Westerhem. Tot 1300 zijn geen gegevens bekend omtrent de verschijningsvorm en functie, alhoewel aangenomen mag worden dat het om een versterkt huis ging. In 1300 wordt Wickenburgh in een charter als een Stichts leen genoemd onder de naam Westenstein. Het betreft een verdedigbaar huis, dat door de toenmalige eigenaar voor de bisschop beschikbaar wordt gesteld, wanneer dat in tijden van oorlog nodig mocht zijn. Vermoedelijk is het huis Westenstein tijdens één van de vele oorlogen in het gebied verwoest, want in 1381 komt voor het eerst de naam Wickenburgh voor. Het betreft dan geen verdedigbaar huis, maar een omgrachte hofstede. De hofstede wordt voor het eerst afgebeeld op een tekening uit 1641 van Jan van Diepenem. Op de tekening staat een monumentale dwarhuisboerderij, gelegen aan een praktisch ronde vijver met daarin een rond eiland, waarop vermoedelijk het vroegmiddeleeuwse huis heeft gestaan. Op de tekening staan ook de van oorsprong uit de zestiende eeuw stammende duiventoren en de oprijlaan afgebeeld vanaf de Hoogdijk. Genoemde oprijlaan werd in 1720 verlengd tot aan de Beusichemseweg. In 1777 werd een oprijlaan vanaf de Jonkheer Ramweg aangelegd richting Schalkwijk. Volgens een tekening uit 1794 is het voorhuis met een verdieping verhoogd en verbouwd tot herenhuis. Aan het eind van de zeventiende eeuw werden vermoedelijk het koetshuis en de tuinmanswoning annex boerderij (1785) gerealiseerd, waarmee de ontwikkeling van een buitenplaats een aanvang nam. Ook de aanleg van een formele tuin in dezelfde periode onderstrepen dit. Pas in de loop van de negentiende eeuw zou de boerderijfunctie steeds meer op de achtergrond raken. Rond 1840 werd evenwijdig aan de oude oprijlaan een tweede oprijlaan aangelegd, waardoor tussen beide lanen een brede zichtas op het huis ontstond. Deze situatie bestaat nog steeds. Tussen 1860 en 1870 werd het boerderijgedeelte tot dezelfde hoogte opgetrokken als het woongedeelte. In 1872 begon men met de aanleg van een Engelse landschapstuin rond het huis, waardoor in grote lijnen een park ontstond die thans nog bestaat. Ontwerper en/of tuinarchitect zijn niet bekend. De vijver voor het huis werd vergroot, waarvoor de Wickenburghseweg ter plaatse in noordelijk richting werd verlegd. De aanleg van het Amsterdam-Rijn kanaal tussen 1934 en 1952 had tot gevolg dat de relatie met het dorp Schalkwijk, middels de tweede oprijlaan, verloren ging. Het kanaal kwam pal achter de buitenplaats te lopen. De oprijlaan werd van de buitenplaats afgesneden en verloor daarmee zijn functie. Het landhuis werd in 1951 gedeeltelijk door brand verwoest. Het westelijk deel, met opkamer en keuken, gingen verloren en zijn niet herbouwd.

Omschrijving

De historische buitenplaats WICKENBURGH, gelegen aan de Wickenburghseweg, bestaat uit de volgende complexonderdelen: 1 landhuis 2 duiventoren 3 park 4 natuurstenen bekroningen van de hekpijlers

De toegang tot het landgoed bevindt zich aan de noordwest zijde. Twee hekpijlers (zie complexonderdeel 4) langs de Wickenburghseweg markeren de toegang. In het verlengde hiervan, aan de overzijde van de weg, bevindt zich het deel van de oprijlaan, dat eindigt bij de Beusichemseweg. Dit deel van de oprijlaan is niet meer in gebruik. De huidige oprijlaan loopt langs de westelijke grens in zuidwestelijke richting en buigt daarna in oostelijke richting af om ten zuiden van het landhuis (complexonderdeel 1) te eindigen. Hier liggen, ten zuiden van de oprijlaan de voormalige dienstwoningen, waaronder het laat zeventiende-eeuwse en sterk verbouwde koetshuis met koetsierswoning en een voormalig washuisje uit de negentiende eeuw. Het in landschapsstijl aangelegde park (complexonderdeel 3) met vijver, waaraan de duiventoren (complexonderdeel 2) is gelegen, heeft een zichtas ten noorden van het landhuis en een parkbos ten zuiden ervan.

N.B. De dienstwoningen, het koetshuis met koetsierswoning en het voormalige washuisje zijn voor bescherming van ondergeschikt belang. Dit geldt ook voor de tennisbaan uit de jaren '20 van de 20ste eeuw ten zuidoosten van het washuisje.

Waardering

De historische buitenplaats Wickenburgh is van algemeen belang, vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde door de ontstaansgeschiedenis van versterkt middeleeuws huis tot omgrachte hofstede in de periode 1300 en 1800 en tot landgoed met Engelse landschapstuin vanaf 1800 tot 1900. Tevens van waarde als karakteristiek voorbeeld van een tot landhuis gevormde hofstede met een landschappelijk aangelegd park met bijbehorende complexonderdelen.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Landhuis Kastelen, landhuizen en parken Kasteel, buitenplaats oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Wickenburghseweg 19 3997 MT 't Goy Ja
Wickenburghseweg 17 3997 MT 't Goy
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
L 128 Houten
L 129 Houten
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1350 1400 omgrachtte hofstede vervaardiging
1700 1750 verbouwing
1860 1870 verbouwing
1951 1951 na brand, sloop westelijk deel van het huis verbouwing
Naar boven