Nieuw Slagmaat, Bunnik

Inleiding

Deze langhuisboerderij Nieuw-Slagmaat is gebouwd in 1881 voor W. van der Leemkolk. De gronden waarop de boerderij staat zijn een afsplitsing van de naastgelegen boerderij Slagmaat.

Omschrijving

Een haaks op de weg gelegen LANGHUISBOERDERIJ uit 1881. De boerderij heeft een rechthoekige plattegrond en is één bouwlaag hoog onder een met grijze Hollandse pannen gedekt zadeldak. Aan de voorzijde is het dak voorzien van windveren met maaswerk op gesneden, dubbele schoren. In de top bevindt zich een hanebalk en makelaar.

De voorgevel is vijf vensterassen breed en is symmetrisch ingedeeld. Op de middenas bevindt zich een deur met bovenlicht. Ter weerszijden hiervan bevinden zich twee licht getoogde T-vensters de voorzien zijn van decoratieve houten zadelkapjes op gesneden schoren. Boven de ingang is in de gevel een groot keperboogvormig venster met wenkbrauw gezet. Ter weerszijden hiervan is een bepleisterde paneel aangebracht met naam en bouwjaar.

De achtergevel heeft een symmetrische indeling met korfboogvormige baander op de middenas, waarboven een getoogd hooiluik is gezet. Aan weerszijden van de baander bevinden zich een rondboogvormig venster met gietijzeren roedenindeling, een halfrond venster en een gecementeerde, geprofileerde band die als onderdorpel bij het halronde venster ophoudt. Aan de geveluiteinden bevindt zich een mestdeur. In de top is een rondvenster gezet.

De rechterzijgevel van het woongedeelte heeft drie T-vensters en een deur met bovenlicht. De linkerzijgevel heeft twee vensters. De linker zijgevel van het stalgedeelte is voorzien van zeven vernieuwde getoogde vensters met betonnen kozijnen. In de rechter zijgevel bevinden zich vijf halfronde originele stalvensters met gietijzeren kozijnen en een staldeur.

Het stalgedeelte is vrijwel gaaf, met draagconstructie van ankerbalkgebinten, stijlen en korbelen.

Waardering

De boerderij Nieuw-Slagmaat is van algemene architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een langhuisboerderij met negentiende eeuwse detaillering in de voorgevel. Tevens van ensemblewaarde als markant onderdeel van de agrarische bebouwing langs de Marsdijk.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
511597
Provincie
Gemeente
Plaats

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Veehouderij Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Marsdijk 5 3981 HE Bunnik Ja
Types
Hoofdcategorie Subcategorie Beschrijving Notitie
Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Langhuisboerderij
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
B 978 Bunnik
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1881 1881 vervaardiging
Ambachten
Name Beroep Notitie
Leemkolk, W. van der ; Utrecht opdrachtgever
Naar boven