Amersfoortseweg 17, Bosch en Duin

Omschrijving

Aan het begin van de oprijlaan, in de nabijheid van het koetshuis, bevinden zich twee hardstenen, vaasvormige TOEGANGSPIJLERS in Lodewijk XV stijl. De pijlers hebben een vierkante grondvorm of voet. De schacht bolt naar onder toe uit en is aan alle vier de zijden voorzien van een spaarveld waarin acanthusbladeren zijn uitgehakt. Hierboven bevindt zich een geprofileerde kroonlijst waarin de rechterpijler `HET HUIS' en in de linkerpijler `TER WEGE' is gegraveerd. De pijlers worden bekroond door een bolvormig motief met acanthusbladeren.

Waardering

De twee hekpijlers van het huis Ter Wege zijn van architectuurhistorische waarde vanwege detaillering alsmede van ensemblewaarde als onderdeel van de buitenplaats Ter Wege.

511570
Huis Ter Wege

Inleiding complex

De buitenplaats Huis Ter Wege werd in 1905 aangelegd in opdracht van mr U.H. van Notten uit Zeist. Op een perceel langs de Amersfoorsteweg zijn in dat jaar naar ontwerp van architect J.W. Hanrath het landhuis en koetshuis gebouwd, terwijl naar ontwerp van de tuinarchitect L.A. Springer een park in een gemengde stijl is aangelegd. In 1912, toen de buitenplaats in handen was gekomen van jhr G.W.J. Hooft, zijn het landhuis en het koetshuis door dezelfde architect uitgebreid. Het landhuis, dat ten opzichte van het ervoor gelegen gazon verhoogd ligt, is opgetrokken in een traditionele stijl en vertoont ondermeer invloeden van het 18de eeuws Hollands classicisme. Deze stijloplossing is kenmerkend voor het oeuvre van Hanrath. Het park bestond oorspronkelijk uit een parkbos met slingerpaden achter het huis en een geometrisch aangelegde tuin (rosarium) ten westen van het huis. Voor het huis creëerde Springer een open grasveld met hier en daar solitaire bomen en struikpartijen, waardoor een zichtas op de Amersfoortseweg ontstond. Het grasveld is omzoomd door volwassen bomen. De ingang tot het park is gemarkeerd door natuurstenen pijlers aan het begin van een oprijlaan. De oprijlaan loopt langs het koetshuis en komt met een flauwe bocht naar rechts achter het huis uit. Het park is door verkoop en verkaveling van stukken grond achter het huis verkleind. De geometrische tuin is in de loop der jaren verdwenen, waardoor de essentie van Springer's parkontwerp in een `mengstijl' verloren is gegaan. Het park heeft daardoor niet meer genoeg kwaliteiten om apart voor rijksbescherming in aanmerking te komen. Wel is het van belang, dat de bestaande relatie tussen het huis en koetshuis in samenhang met de oprijlaan en het open grasveld voor het huis in stand blijft.

Omschrijving complex Het complex Huis Ter Wege bestaat uit de volgende onderdelen:

1. het landhuis, waarvoor een verdiept liggend open grasveld centraal in het park gelegen met een zichtas op de Amersfoortseweg;

2. het koetshuis met woning, gelegen aan het begin van de oprijlaan, in het oostelijk deel van het park;

3. twee hekpijlers aan het begin van de oprijlaan.

Waardering complex

Het complex is van cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een 20ste eeuwse buitenplaats aan de Amersfoortseweg, alsmede van architectuurhistorisch en typologisch belang als voorbeeld van een landhuis in een traditionelestijl uitgevoerd en als onderdeel in het oeuvre van architect Hanrath. Voorts is het complex van ensemble waarde als onderdeel van een aantal buitenplaatsen aan de Amersfoortseweg.

Amersfoortseweg 17 3735 LJ Bosch en Duin BY Ja