Velder 17, Liempde

Omschrijving

De dienstwoning is blijkens de gevelsteen gebouwd in 1887. Het is een U-vormig gebouw van één bouwlaag onder zadeldaken. Centraal bevindt zich een woning waarvan de voorgevel is voorzien van drie traveeën, de middelste gevormd door de deur. Links en rechts bevinden zich naar achteren geplaatste lange, lage vleugels, ten dele van jongere datum. Het pand diende als koetsiers- en jachtopzienerswoning. Het is voorzien van jongere elementen zoals serres.

De U-vormige dienstwoning van Velder, gebouwd in 1887, is van algemeen belang vanwege:

- het bouwtype U-vormige dienstwoning;

- ensemblewaarden vanwege de functionele en visuele samenhang met huis en park, mede vanwege de prominente ligging langs de oprijlaan;

- zeldzaamheid van dienstwoningen op een U-vormige plattegrond.

511531
Velder

Omschrijving

De historische buitenplaats Velder, reeds vermeld in de veertiende eeuw, stamt in de huidige vorm in hoofdzaak uit de achttiende en de negentiende eeuw. Van der Aa noemt het 'VELDER, of VELDERSBOSCH (...) meest beplant met eiken-, beuken- en maste boomen en hakhout.' Het oudste onderdeel wordt gevormd door de grootschalige aanleg met sterrenbossen. Via een lange laan worden deze verbonden met het noordelijker gelegen parkgedeelte waar zich het in 1878 gebouwde huis (1), het koetshuis (3) en de dienstwoning (4) bevinden. Het park in landschapsstijl achter het huis is ontworpen door W.F. Maréchal. Zuidelijk bevindt zich een boerderij (5). Tegenwoordig (anno 1999) wordt de buitenplaats nog steeds voor jacht en landbouw gebruikt, maar worden er tevens buiten-manifestaties gehouden.

De historische buitenplaats Velder is van algemeen belang vanwege:

- de buitenplaats bestaande uit achttiende-eeuwse sterrenbossen met functies ter vermaak en exploitatie (oorspronkelijk jacht en landbouw) en landschappelijk park uit omstreeks 1878 met voor de tijd typerende slingervijver, bosschages en diverse exotische bomen;

- de gebouwen, die onderling en met het park functioneel en visueel samenhangen en architectuurhistorisch gezien van belang zijn vanwege bouwtype (U-vormige dienstwoning), bouwstijl (eclectische trant van het huis) enz.;

- de zeldzaamheid van achttiende-eeuwse sterrenbossen;

- de gaafheid van het geheel.