H.H. Petrus en Paulus, Reeuwijk

Inleiding

In het KLOOSTER naar een ontwerp van J. Heemskerk waren oorspronkelijk op de begane grond de spreekkamer, refters, een kantoorruimte en de keuken ondergebracht. Op de verdieping bevond zich een kapel, enkele kamers en de ziekenkamer. Onder de kap de slaapzalen van de zusters. In het tussenlid tussenklooster en school sliepen en studeerden de 'educandines', de kostschoolmeisjes. De inwendige verbindingsdeuren tussen het klooster en de school in dit deel zijn inmiddels dichtgemetseld. In het tussenlid is bovendien een buitendeur dichtgemetseld en vervangen door een nieuwe deur.

Omschrijving

Het klooster is deels onderkelderd en in rode baksteen over twee bouwlagen opgetrokken op een rechthoekige plattegrond, onder een samengesteld dak met steekkappen. Het dak is gedekt met rode tuile-du-Nord pannen, de geveltoppen worden afgedekt door hardstenen deklijsten. Aan de noordkant staat het klooster in verbinding met de school door middel van een tussenlid. Tegen de achtergevel (west) staat een vierkante traptoren onder een spits.

Het pand heeft rondom een hoge gemetselde plint met een hardstenen afdeklijst, een speklaag ter hoogte van de bovenkant van de vensters op de verdieping en een bloktandlijst onder de houten goot. Verder wordt de gevel geleed door diep geplaatste dubbele rechtgesloten vensters met twee vierruits bovenlichten. Een sierrand van metaal op de bovendorpels. Tussen de vensters een gemetselde middenstijl, erboven twee segmentbogen onder een grotere segmentboog. Siermetselwerk in de boogtrommels. Onder de vensters hardstenen waterdorpels. Hardstenen aanzetstenen op de middenstijlen en in de boog van het ingangsportaal.

De voorgevel (oost) telt drie vensterassen en heeft een middenrisaliet met een ingangsportaal onder een steekkap met een tuitgevel. Het portaal bevindt zich boven vier hardstenen treden en heeft de vorm van een hoefijzerboog. De houten voordeur met bovenin glas heeft zijlichten en een driedelig bovenlicht met een fijne roedenverdeling. Sierroosters voor het glas in de deur en de zijlichten. Boven de ingang een hardstenen gevelsteen met het opschrift "A.M.D.G.". In de geveltop een enkel venster onder een rondboog, rechts naast de ingang twee enkele vensters met achtruits bovenlichten onder rondbogen.

Van de zuidelijke zijgevel risaleren van de drie vensterassen de linker twee onder een brede steekkap met tuitgevel. In de geveltop een uitgemetselde rondboog, die wordt doorbroken door een uitkragende met hardsteen gedecoreerde liseen.

Aan weerszijden van de liseen enkele vensters met drieruits bovenlichten. In de achtergevel (west) enkele en dubbele vensters. In de traptoren getoogde en rondboogvormige traplichten die de stijgende lijn van de trap volgen. Tegen de noordelijke zijgevel staat een platte eenlaags uitbouw met daarop een gemetselde balustrade. In deze gevel geen dubbele vensters maar enkele schuifvensters of T-vensters met meerruits bovenlichten onder segmentbogen.

In het tussenlid rechtgesloten zesruits, vierruits vensters en een deur met bovenlicht onder een segmentboog. Geheel rechts in de westelijke gevel van het tussenlid een segmentboogvormige doorgang met het ingangsportaal van de school.

Van het interieur zijn onder meer bewaard gebleven: de tochtdeuren met geëtst glas, een stucplafond in het tochtportaal en het traphek met trappalen waarvan het houtsnijwerk aan de Art Nouveau verwant is.

Waardering

Het klooster is wegens cultuurhistorische waarde van algemeen belang als uitdrukking van het rijke Rooms-katholieke leven tijdens de bouwtijd.

Wegens architectuurhistorische waarde is het klooster van algemeen belang vanwege de Overgangsstijl met Art Nouveau-elementen.

In stedebouwkundig opzicht is het klooster van algemeen belang vanwege de beeldbepalende situering in Reeuwijk-dorp en de functionele en ruimtelijke relatie met de overige onderdelen van het kerkcomplex.

Het exterieur van het klooster is gaaf, van het interieur zijn de indeling en enkele elementen bewaard gebleven.

511307
H.H. Petrus en Paulus

Inleiding

Het complex rond de Rooms-katholieke H.H. Petrus en Paulus-kerk bestaat uit de PASTORIE en KRUISKERK, het KLOOSTER, het SCHOOLGEBOUW van de Sint Jozefschool en het HEILIG HARTBEELD. De kerk en pastorie zijn ontworpen in de bouwstijl van de Neo-Gotiek. In de pastorie is de Neo-Gotische bouwstijl vermengd met stijlkenmerken van de Neo-Hollandse Renaissance. Het schoolgebouw en het klooster zijn ontworpen in de Overgangsarchitectuur met Art Nouveau-elementen. Bouwpastoor Mutsaers en het kerkbestuur besloten in 1888 dat de vervallen kerk en pastorie te Randenburg, mede vanwege de inmiddels ongunstige situering, vervangen zouden worden door een nieuw te bouwen kerk met pastorie in Reeuwijk-dorp. De opdracht werd gegeven aan architect E.J. Margry (1841-1890) van architectenbureau Margry en Snickers. E.J. Margry was één van de meest productieve leerlingen van P.J.H. Cuypers. Hij stichtte in 1866 een eigen atelier naar voorbeeld van Cuypers-Stoltzenberg. Tussen 1880 en 1908 vormde hij samen met zijn broer A.A.J. Margry (1857-1911) en J.M. Snickers een architectencombinatie. Na de dood van A.A.J. Margry volgde zijn zoon Jos (1888-1982) hem op en runde het bureau tot 1938.

In februari 1890 werd de pastorie opgeleverd, in juni van datzelfde jaar de kerk.

Onder pastoor Hakkeling (de opvolger van Mutsaers) bloeide het Rooms-katholieke leven, waardoor er behoefte kwam aan een klooster met een school.

In mei 1913 werd het schoolgebouw met klooster naar een ontwerp van J. Heemskerk aanbesteed, 31 december werd de school al ingewijd. In 1933 vormde de oprichting van het Heilig Hartbeeld het sluitstuk van het complex. Dit beeld en het Heilig Hart altaar in de kerk uit 1933 werden geschonken door de heer Leen van der Werf.

Achter de pastorie is in 1948 een tuin aangelegd naar een ontwerp van H.G. Mathot. Daarvan zijn onder meer een grafkelder met grafmonument voor de pastoors, de padenstructuur, de indeling van de perken en een berceau van leilinden bewaard gebleven.

De gymnastiekzaal, die onderdeel uitmaakte van het schoolgebouw, is ten gevolge van ingrijpende wijzigingen voor de bescherming van ondergeschikt belang.

Omschrijving

Het kerkcomplex vormt de kern van Reeuwijk-dorp en is gesitueerd aan de noordkant van de Dorpsweg. De kerk is met de voorgevel naar de weg gericht (zuid), de pastorie is door middel van de sacristie en een gang aan de oostkant verbonden met de kerk. Aan de zuidkant van de gang en de sacristie is in de jaren dertig een garage gebouwd.

Westelijk van de kerk staat het klooster met aan de noordkant eraan vastgebouwd het schoolgebouw. Het Heilig Hartbeeld staat voor de pastorie.

Waardering

Het gefasserd tussen 1899 en 1933 tot stand gekomen Petrus- en Pauluscomplex is van algemeen belang als exponent van de bouwexplosie van Rooms-katholieke kerken en pastorieën na het herstel van de Bisschoppelijke hiërarchie in 1853. Daarnaast geeft het als geheel een goede indruk van het rijke Rooms-katholieke leven tijdens de bouwtijd.

Tevens is het complex van algemeen belang wegens architectuur- historische waarden vanwege de Neo-gotische bouwstijl van de kerk en pastorie en de Overgangsarchitectuur met Art Nouveau-elementen van het schoolgebouw met het klooster. Bovendien zijn de kerk en pastorie representatieve voorbeelden van het oeuvre van de architect E.J. Margry.

Voorts is het complex van algemeen belang vanwege de stedebouwkundige en hoge ensemblewaarde van het complex en de beeldbepalende situering in Reeuwijk-dorp. Een dergelijk compleet en gaaf kerk-complex is bovendien relatief zeldzaam.

Het exterieur van de onderdelen van het kerk-complex is gaaf, de kerk en pastorie hebben beide nog veel oorspronkelijke interieur-onderdelen.

Klooster Religieuze gebouwen Klooster, kloosteronderdl oorspronkelijke functie Ja
Dorpsweg 26 2811 KH Reeuwijk Ja