Barchemseweg 1, Lochem

TUINHUISJE

Dit tuinhuisje of mogelijk tuinmanshuisje is een eenvoudig rechthoekig gebouwtje aan de Barchemseweg. Het één verdieping tellende pand is gebouwd op een rechthoekige plattegrond. Gepleisterde gevels met eenvoudige rechtgesloten deur- en vensteropeningen. Grote openslaande deuren aan de tuinzijde. Het pand heeft een zadeldak, met pannen gedekt, zonder goten. Het tuinhuis is van algemeen belang vanwege de betekenis voor het ensemble van huis Java.

511164
Huis Java
Complexomschrijving

Huis Java (XIXb) bestaat uit verschillende onderdelen. Oorspronkelijk lag achter het huis een tuin. Van de aanleg hiervan is niets overgebleven; alleen een tuinhuisje aan de Barchemseweg is bewaard. De verschillende gebouwen zijn in een verwante stijl gebouwd, hoewel niet zeker is of ze gelijktijdig zijn gebouwd. De oranjerie en het koetshuis zijn symmetrisch aangelegd ten opzichte van het hoofdhuis. Aan de zijde van de Zwiepseweg is een muur gebouwd om inkijk en inloop te voorkomen. Het complex bestaat uit: 1. Huis Java en orangerie (mon.nr 25926)

2. Koetshuis

3. Tuinhuis

4. Tuinmuur

Complex is van algemeen belang vanwege de architectuur- historische waarde (samenhangende bouwstijl, bijzondere detaillering huis en orangerie}, stedenbouwkundige waarde (belangrijk element op een Y-kruising, scheidende muur tussen tuin en Zwiepseweg}

Tuinhuis Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen oorspronkelijke functie Ja
Barchemseweg 1 7241 JA Lochem BY Ja