Hoge Duin en Daalseweg 21, Bloemendaal

Inleiding

Als terreinafscheiding langs de oostzijde van de Hoge Duin en Daalseweg gelegen MUUR MET TOEGANGSHEK, onderdeel uitmakend van het complex van de voormalige "Bloemendaalsche Waterleiding".

Omschrijving

De uit drie delen bestaande muur is in totaliteit circa 50 meter lang en volgt, parallel aan de weg, in noord-zuid richting de bochten van de Hoge Duin en Daalseweg. Aan de noordzijde buigt de muur in oostelijke richting af, alwaar hij na circa vijf meter eindigt. De muur bestaat uit een gewapend grindbetonnen plint (afwisselend in hoogte als gevolg van de geaccidenteerdheid van het terrein) met daarop een muurwerk opgebouwd uit grindbetonnen stenen met rustica-motief. Dit muurwerk wordt afgesloten door een gewapend grindbetonnen afdekplaat met daarop een, later toegevoegd, circa 50 centimeter hoog ijzeren hekwerk. De muur is vanwege de geaccidenteerdheid van het terrein, afwisselend van hoogte.

Aan de uiteinden (zuid en oost) en tussen de verschillende muurdelen bezit de muur vierkante pijlers van gewapend grindbeton. Ten zuiden van de muur bevindt zich het toegangshek welke oorspronkelijk toegang gaf tot het terrein van de Bloemendaalse Waterleiding. Dit toegangshek bestaat uit een dubbel openslaand hekwerk van zwart geverfd metaal, met daarboven in wit geverfd metaal uitgevoerd het woord: "BL. WATERLEIDING". Het toegangshek is tussen twee pijlers van gewapend grindbeton gevat.

Waardering

De gaaf bewaard gebleven muur met toegangshek is van algemeen belang als historisch-functioneel onderdeel van het complex van de voormalige "Bloemendaalsche Waterleiding" en wegens cultuurhistorische en architectuurhistorische waarden als een in gewapend beton uitgevoerde muur welke qua materiaalgebruik, functie en ligging, ensemble-waarde heeft met het filtergebouw. Tevens heeft de muur met toegangshek een beeldbepalende waarde door de ligging langs de Hoge Duin en Daalseweg.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
511122
Complexnaam
Bloemendaalsche Waterleiding
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

Complex van de voormalige "Bloemendaalsche Waterleiding", gelegen aan de oostzijde van de Hoge Duin en Daalseweg, waarvan twee objecten afzonderlijk worden beschermd, namelijk een FILTERGEBOUW en MUUR MET TOEGANGSHEK. Vóór 1898 was de drinkwatervoorziening in de gemeente Bloemendaal in handen van de Amsterdamsche Waterleiding-Maatschappij. Het verzorgingsgebied beperkte zich tot Bloemendaal en Overveen. Vanaf 1 mei 1898 trad de gemeente Bloemendaal op als drinkwaterdistributiebedrijf in dit verzorgingsgebied. Daarnaast opende de Eerste Nederlandsche Electriciteits Maatschappij in 1900 een klein duinwaterleidingbedrijf dat drinkwater leverde aan particulieren in het verzorgingsgebied Bloemendaalsche Park en Park Duin en Daal. 0p 1 juli 1904 kwam dit waterleidingbedrijf in eigendom van de Kennemer Electriciteit-Maatschappij. Op 25 september 1912 werd de gemeente Bloemendaal formeel eigenaar van het waterleidingbedrijf in Duin en Daal. 0p 11 oktober 1912 ondertekenden B&W van Bloemendaal een overeenkomst met de N.V. Industrieële Maatschappij F.J. Stulemeyer & Co, Constructeurs van Werken in Gewapend Beton te Breda, Amsterdam en Brussel, voor de uitvoering van onder meer een filtergebouw. Op 25 september 1913 werd deze filterinrichting officieel in werking gesteld. Ook de langs de Hoge Duin en Daalseweg gelegen muur met toegangshek, welke evenals het filtergebouw in beton werd uitgevoerd, kwam in dat jaar gereed. Momenteel zijn het filtergebouw en omliggend terrein (inclusief muur en toegangshek) in beheer bij het Waterleidingbedrijf Zuid-Kennemerland. Het filtergebouw doet geen dienst meer.

Waardering

Het complex van de voormalige "Bloemendaalsche Waterleiding", bestaande uit een filtergebouw en muur met toegangshek, is van algemeen belang uit cultuurhistorisch en architectuurhistorisch oogpunt. Beide objecten zijn een vroeg en gaaf voorbeeld van de toepassing van gewapende betonbouw, waarbij de muur met toegangshek een ensemble-waarde vertegenwoordigt met betrekking tot het filtergebouw. Het filtergebouw is tevens van grote cultuurhistorische betekenis als een qua bouwtype zeldzaam geworden element uit de geschiedenis van de drinkwatervoorziening in Nederland.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Muur(D) Voorwerpen op pleinen en dergelijke Erfscheiding(D) oorspronkelijke functie
Toegangshek Voorwerpen op pleinen en dergelijke Erfscheiding(D) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Hoge Duin en Daalseweg 21 2061 AE Bloemendaal Duin en Daal BY Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
A 10969 Bloemendaal
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1912 1912 vervaardiging
Naar boven