Huize Vinkenduin, Vogelenzang

Inleiding

Naar ontwerp van A. de Maaker in 1924-1925 gebouwd HOOFDGEBOUW, hoofdonderdeel van het landgoed "Vinkenduin".

Omschrijving

Het op een rechthoekig grondplan gebouwde vrijstaande hoofdgebouw bestaat uit een souterrain, bel-etage, verdieping en kapverdieping. Het in baksteen, op een uitgemetselde bakstenen plint met rollaag, opgetrokken pand wordt gedekt door een afgeknot schilddak met enigszins uitzwenkende dakschilden en is bekleed met zwarte geglazuurde Hollandse pannen. Op de vier nokhoeken van het dak staan gemetselde vierkante schoorstenen met afdakjes en sierwindwijzers. In het noordelijk en zuidelijk dakschild bevinden zich twee dakkapellen en in het oostelijk en westelijk dakschild bevindt zich één dakkapel. Deze oorspronkelijke dakkapellen zijn van hout en aan de zijkant bekleed met zink. De dakkapellen hebben een houten draaivenster met roedenverdeling dat wordt bekroond door een halfrond houten fronton.

Het muurwerk van het pand wordt op de hoeken geaccentueerd door lisenen met blokmotief. Omlopend is boven aan de gevels een wit geverfde houten kroonlijst met guttae aangebracht.

De voorgevel (N) is drie traveeën breed. De middelste enigszins risalerende travee is hoger opgetrokken en wordt door de omlopende kroonlijst halfrond afgesloten. De middelste travee bezit de entree welke bereikbaar is door middel van een zes treden tellende hardstenen gebogen trap. De entree zelf bestaat uit een dubbele getoogde glazen deur met bovenlicht. Het geheel wordt omlijst door een zandstenen pilasterorde met korintisch kapiteel, welke op de verdieping doorloopt in een rijk gedetailleerde omlijsting met rolwerk en dergelijke, dat een houten schuifvenster omlijst. Ter weerszijden van deze centrale ingangspartij bevindt zich, zowel op de bel-etage als de verdieping, een smal houten schuifvenster. De twee zijtraveeën van de voorgevel hebben ieder twee houten kelderramen met smeedijzeren tralies ter hoogte van het souterrain, twee houten schuifvensters op de bel-etage en twee houten schuifvensters op de verdieping. In de linker geblokte liseen van deze voorgevel bevindt zich in de plint een zandstenen rechthoekige gedenksteen met de tekst: "HUIZE VINKENDUIN, GEBOUWD 1924 - 1925, ARCH. A. DE MAAKER TE HEEMSTEDE".

De westelijke zijgevel heeft geen risalerende delen en heeft in het midden twee vensterassen bestaande uit een houten kelderraam met smeedijzeren tralies ter hoogte van het souterrain, een niet oorspronkelijk houten draaivenster met bovenlicht ter hoogte van de bel-etage en een houten schuifvenster op de verdieping. Links van deze twee vensterassen bevindt zich op de bel-etage nog één niet oorspronkelijk houten draaivenster met bovenlicht met links daarvan een houten deur met bovenlicht, welke bereikbaar is door middel van een vijf treden tellende bakstenen trap.

De achtergevel (Z) is drie traveeën breed, waarbij de middelste travee enigszins risaleert en hoger is opgetrokken. Deze hoger opgetrokken travee wordt, gelijk aan de voorgevel, halfrond afgesloten door de omlopende kroonlijst. De middelste travee is over de bel-etage uitgebouwd met een driezijdige erker, welke ter hoogte van de verdieping wordt afgesloten door een balkon met een zandstenen balustrade. De erker heeft in het midden een dubbele getoogde glazen deur met bovenlicht en in de zijvlakken twee houten schuifvensters. Ter hoogte van het balkon bevindt zich een dubbele niet-getoogde glazen balkondeur met bovenlicht, met ter weerszijden daarvan een smal houten schuifvenster. De balkondeur wordt bovenaan in de gevel bekroond door een ovaal liggend houten venster omlijst door een zandstenen cartouche met festoenen. De twee zijtraveeën van de achtergevel hebben ieder twee vensterassen met, zowel op de begane grond als de verdieping, een houten schuifvenster. De achtergevel grenst aan een over de volle breedte van het pand lopend terras. Dit iets hoger gelegen ommuurde bakstenen terras is halfrond van vorm en heeft aan de zijkanten (west en oost) een entree vanuit de tuin, welke wordt afgesloten door een in tweeën gedeeld smeedijzeren sierhekwerk.

De oostelijke zijgevel heeft geen risalerende delen en heeft in het midden van de gevel één vensteras. Deze vensteras bestaat uit een houten schuifvenster op de bel-etage en verdieping en een houten kelderraam met smeedijzeren tralies ter hoogte van het souterrain. Rechts van dit kelderraam bevindt zich nog één identiek kelderraam en een houten deur welke, bereikbaar door middel van een negen treden tellende bakstenen trap, toegang geeft tot het souterrain.

Alle vensters van het pand bezitten aan de onderzijde een zandstenen lekdorpel en hebben, evenals de glazen deuren van het pand, een meerdelige houten roedenverdeling. Oorspronkelijk zaten er aan weerszijden van alle vensters persiennes. De bevestigingspunten van deze persiennes zijn nog zichtbaar.

De indeling en het interieur van het pand zijn nog oorspronkelijk. Het interieur omvat onder meer een eikehouten trap aan de westzijde van de hal, stucwerk plafonds en enkele natuurstenen schouwen.

Waardering

De villa met interieuronderdelen is van algemeen belang als historisch-functioneel hoofdonderdeel van het complex landgoed "Vinkenduin"; vanwege de cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde als gaaf bewaard voorbeeld van een in 1924-1925 gebouwde villa in een historiserende stijl die teruggaat op het laat 17de-eeuwse en vroeg 18de-eeuwse Hollandse baksteenclassicisme en vanwege de ensemble-waarde met het landgoed en de overige bebouwing op het landgoed. Daarnaast is het object van belang binnen het oeuvre van de architect A. de Maaker.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
511111
Complexnaam
Vinkenduin
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

Complex landgoed "Vinkenduin", bestaande uit vier onderdelen: HOOFDGEBOUW, TOEGANGSHEK, DIENSTWONING MET INPANDIGE DUBBELE GARAGE en BOSPAVILJOEN. Het landgoed Vinkenduin maakte sinds het midden van de 18de eeuw onderdeel uit van het naastgelegen landgoed Leyduin. Het landgoed, dat behoort tot de Vogelenzangse landgoederenreeks van Koekoeksduin, Leyduin, Vinkenduin en Woestduin, omvat een driehoekig terrein van circa 23 hectare grootte dat wordt omsloten door de Vogelenzangseweg in het westen, de Leyweg II in het noordoosten en de Woestduinweg in het zuidoosten. Vinkenduin werd vanaf de 18de eeuw bebouwd met onder meer een boerderij en een vinkenhuis. De naam Vinkenduin komt van de 18de-eeuwse vinkenbanen welke hier lagen.@In 1919 werd Vinkenduin van Leyduin afgescheiden. De nieuwe eigenaresse, mejuffrouw A.I. Prins, liet in 1920 de Heemsteedse architect A. de Maaker een plan maken voor een nieuwe inrichting van Vinkenduin. Als bebouwing hierop ontwierp De Maaker onder meer een hoofdgebouw met bijbehorend toegangshek, een dienstwoning met inpandige dubbele garage en een bospaviljoen. In 1920 werd als eerste het als theehuis dienst doende bospaviljoen gebouwd, in 1924-1925 gevolgd door de bouw van het hoofdgebouw op de plek van de voormalige boerderij. In hetzelfde jaar werd ook de dienstwoning met inpandige garage gebouwd. In 1926 werd als laatste het toegangshek tot het buitenhuis Vinkenduin gebouwd. De tuinarchitect L.A. Springer werd door De Maaker aangezocht om de tuin en de landschappelijke parkaanleg te ontwerpen. Heden ten dage is van de door Springer ontworpen tuin- en parkaanleg niet veel meer zichtbaar. Wel resteert nog in grotendeels oorspronkelijke staat de bovengenoemde bebouwing van hoofdgebouw, toegangshek, dienstwoning en bospaviljoen, welke kenmerkend is voor de ontwikkeling van de buitenplaats in de jaren 1920-1926 en dientengevolge onder de bescherming valt. Het landgoed, dat sinds 1983 in eigendom is bij de provincie Noord-Holland en in beheer is bij het N.V. PWN Waterleidingbedrijf Noord-Holland, wordt nog steeds bewoond, zij het dat de verscheidene objecten nu dienen als zelfstandige woonhuizen.

N.B. De tuin- en parkaanleg vallen, evenals de overige bebouwing op het landgoed Vinkenduin, buiten de bescherming.

Omschrijving

De door architect A. de Maaker in de jaren 1920-1926 ontworpen objecten op het landgoed Vinkenduin zijn, met uitzondering van het hoofdhuis en het toegangshek, niet in een zelfde stijl gebouwd. Het nabij de Vogelenzangseweg aan de westzijde van het landgoed gelegen hoofdgebouw is gebouwd in een stijl die teruggaat op het laat 17de-eeuwse en vroeg 18de-eeuwse Hollandse baksteenclassicisme, waarbij in de decoratie gebruik werd gemaakt van de Lodewijk-stijlen. Ook het bij het hoofdgebouw behorende toegangshek, dat direct aan de Vogelenzangseweg ligt, heeft kenmerken van deze stijl. Het deels houten bospaviljoen, gelegen op het noordoosten van het terrein nabij de Leyweg II, is echter eenvoudig van architectuur evenals de op de noordpunt van het landgoed, hoek Vogelenzangseweg/Leyweg II, gelegen dienstwoning met inpandige dubbele garage.

Waardering

Het complex landgoed "Vinkenduin" is van algemeen belang uit cultuurhistorisch en architectuurhistorisch oogpunt. De door A. de Maaker in de jaren 1920-1926 ontworpen bebouwing op het landgoed Vinkenduin vormt een belangrijk element in de ontwikkelingsgeschiedenis van het in aanleg oudere landgoed Vinkenduin en heeft onderling, maar ook in relatie tot het landgoed, een grote ensemblewaarde. Daarnaast heeft een deel van de objecten afzonderlijk architectuurhistorische waarde. Tevens zijn de objecten van belang binnen het oeuvre van de architect A. de Maaker.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Woonhuis Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) oorspronkelijke functie
Kastelen, landhuizen en parken Kasteel, buitenplaats oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Vogelenzangseweg 39 2114 BB Vogelenzang Vinkenduin Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
H 223 Bloemendaal
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1924 1924 vervaardiging
Ambachten
Name Beroep Notitie
Maaiker, A. de ; Noord-Holland architect / bouwkundige / constructeur
Naar boven