Westerduinweg 7, Aerdenhout

Onderdeel 15

Inleiding

In het zuidwesten van de historische buitenplaats Koningshof, nabij de grens met de gemeente Zandvoort gebouwde DUBBELE DIENSTWONING waarschijnlijk ter huisvesting van jachtopzieners. Het object werd rond 1900 gebouwd naar vooralsnog onbekend ontwerp.

Omschrijving

Op rechthoekig grondplan gebouwde dubbele dienstwoning bestaande uit parterre en kapverdieping onder zadeldak met zwarte Hollandse pan. De lange zijde van het pand en de noklijn van het zadeldak lopen evenwijdig aan de weg. Het symetrische pand heeft een gevelbreedte van zes vensterassen. In de buitenste assen bevinden zich paneeldeuren en in de middelste vier assen schuifvensters met luiken. Kozijnen van deuren en vensters hebben in de bovenlichten achtruits ramen. In het dakschild aan de voorzijde bevinden zich twee grote dakkapellen met dubbel scharnierende ramen die elk een zesruits roedeverdeling hebben. De beide kopgevels hebben elk een klein raam. De achtergevel heeft nabij de kopgevel een deur en daarnaast een schuifvenster.

Waardering

De dubbele dienstwoning is van algemeen belang uit cultuurhistorisch oogpunt als historisch-functioneel onderdeel van de historische buitenplaats Koningshof.

511089
Koningshof

Complex HISTORISCHE BUITENPLAATS KONINGSHOF bestaande uit

HET HOOFDHUIS (1);

DE HISTORISCHE PARK- EN TUINAANLEG (2);

DE MOESTUINBEBOUWING (3);

EEN TUINHUISJE (4);

EEN CARPORT (5);

EEN 18DE-EEUWS DUINBOERDERIJTJE (6);

EEN PORTIERSWONING (7);

HET TOEGANGSHEK (8);

HET KOETSHUIS (9);

EEN HOUTEN STALGEBOUW (10);

EEN GARAGEENSEMBLE(11A en 11B);

EEN ENKELE DIENSTWONING (12);

EEN DUBBELE DIENSTWONING (13);

EEN RIJWIELSTALLING (14 );

EEN DUBBELE DIENSTWONING (15).

Het uitgestrekte complex historische buitenplaats Koningshof, gelegen in het jonge duingebied tussen Overveen en Aerdenhout, is het meest zuidelijke in de aaneengesloten reeks Overveense landgoederen: Vaart en Duin, Duinlust en Elswout. Ook maakte het deel uit van het Borski bezit. Opdrachtgever was J. Luden die het merendeel van de bebouwing op het landgoed vanaf 1898 liet ontwerpen door de architect A. Salm. De parkaanleg in gemengde stijl werd ontworpen door de tuinarchitect L.A. Springer. In 1919 werd naar ontwerp van tuinarchitect D.F. Tersteeg een inmiddels verdwenen rosarium toegevoegd. De buitenplaats bleef particulier bewoond tot 1962, daarna ging hij over in handen van de Vereniging tot behoud van Natuurmonumenten die het landgoed tot op heden in bezit heeft.

De bebouwing van de historische buitenplaats staat op geruime onderlinge afstand in het oostelijk deel van het terrein, min of meer aan de voet van de jonge duinen. Het hoofdgebouw en het koetshuis staan op ruime afstand van de Duinlustweg en worden bereikt via een gebogen oprijlaan. Koetshuis, stal en garages vormen een fraai ensemble op zich zelf. Ook andere "moderne" voorzieningen zoals de rijwielstalling en de carport maken Koningshof tot een buitenplaats waarin zich de ontwikkelingen naar de moderne tijd, m.n. op het gebied van particulier vervoer weerspiegelen.

Op de bij de omschrijving behorende kaart is de omgrenzing alsmede de aanduiding van de onderdelen aangegeven. Het complex is gelegen op de hoek van de Duinlustweg en de Bentveldsweg respectievelijk de grens aan de oost- en zuidzijde bepalend. Aan de westzijde vormt de kadastrale grens ook de grens van het beschermde gebied en aan de noordzijde de balletjes lijn over het perceel.

Waardering

De HISTORISCHE BUITENPLAATS KONINGSHOF is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorisch en architectuurhistorische waarde als goed ontworpen, compleet en herkenbaar bewaard gebleven vroeg 20ste-eeuwse buitenplaats in de duinen van Kennemerland. De samenhangen tussen de architectuur van hoofdgebouw, koetshuis en dienstwoningen is tevens van architectuurhistorisch belang als onderdeel uit het oeuvre van de architect A. Salm. Voorts vanwege de tuinhistorische waarde als voorbeeld van een aanleg in het oeuvre van L. Springer.

Dienstwoning(K4) Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) oorspronkelijke functie Ja
Westerduinweg 7 2111 VJ Aerdenhout Ja