De Eendracht, Purmer

Inleiding

Aan oostzijde van de Oosterweg (Purmer) gelegen STOLPBOERDERIJ van het Noordhollandse type. De boerderij heet 'De Eendracht' en draagt in de gevel het jaartal 1863. De rechterzijgevel heeft een gewijzigde vensterindeling, de achtergevel een vergrote darsdeur. Deze ingrepen schaden het monumentale karakter van de boerderij niet.

Omschrijving

Op rechthoekig grondplan gebouwde stolpboerderij met staartstuk aan de achterzijde. De boerderij heeft een tentdak met zwarte Hollandse pan. Het noordelijk en oostelijk dakvlak hebben een rode Hollandse pan. Het staartstuk heeft een zadeldak, aan de zuidzijde met zwarte en aan de noordzijde met rode Hollandse pan. De inwendige houten draagconstructie bestaat uit een vierkant uit de bouwtijd.

Het muurwerk is opgetrokken in rode baksteen, merendeels halfsteens, doch in de middenrisaliet steens. De symmetrisch ingedeelde voorgevel (W) telt zeven vensterassen. De drie middelste assen bevinden zich in een brede middenrisaliet over twee bouwlagen onder zadeldak met zwarte Hollandse pan, gesneden windveren en gootlijsten. De middenrisaliet heeft op parterre en verdieping drie zesruits schuifvensters. De onderdorpels van de drie verdiepingvensters worden verbonden door een horizontale band. Het middelste verdiepingvenster heeft een wenkbrauw met daarop de naam van de boerderij en het genoemde jaartal.

De flankerende geveldelen worden elk afgesloten met een gesneden kroonlijst. Het geveldeel rechts (Z) van de middenpartij heeft in de as direct naast de middenpartij een paneeldeur met bovenlicht. De overige vensterassen van de flankerende geveldelen bevatten zesruits schuifvensters. De rechterzijgevel (Z) heeft in het staartstuk nog de oorspronkelijke getoogde ijzeren stalvensters. De linkerzijgevel (N) heeft drie houten tweelichts vensters ten behoeve van de dars. De achtergevel (O) heeft tussen darsdeur en staartstuk een opgeklampte deur met bovenlicht en een hoger gesitueerd vierruits venster.

Waardering

De in streekeigen bouwtrant uitgevoerde stolpboerderij 'De Eendracht' is van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorische waarde als gaaf bewaard voorbeeld van rijke midden 19de-eeuwse boerderijbouw in de Purmer.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
511038
Provincie
Gemeente
Plaats

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Boerderij(M1) Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Oosterweg E 24 E 1481 AP Purmer Buitengebied Ja
Types
Hoofdcategorie Subcategorie Beschrijving Notitie
Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Stolpboerderij
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
E 503 Edam
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1863 1863 vervaardiging
Naar boven