Jan Nieuwenhuizenplein 14, Edam

Inleiding

Voormalige PORTIERSWONING, behorende bij het complex van voormalig weeshuis, portierswoning en erfscheiding. Het voormalige protestantse weeshuis is aan de Grote Kerkstraat gesitueerd en opgenomen in het register van rijksmonumenten onder monumentnummer: 14318. De voormalige portierswoning met poort, gebouwd in de stijl van de Neo-Renaissance aan het einde van de 19de eeuw is gelegen direct aan het Jan van Nieuwenhuizenplein en van het voormalige weeshuis gescheiden.

N.B. In 1997 is een bouwvergunning afgegeven voor het maken van een aanbouw aan de achterzijde van de woning op de begane grond en dakkapellen in het dakvlak aan de linkerzijde. De houten deur in de topgevel boven de poort wordt vervangen door een venster.

Omschrijving

Voormalige portierswoning, gebouwd op rechthoekige plattegrond en bestaande uit een bouwlaag en een zolderverdieping onder zadeldak met de noklijn evenwijdig aan de weg en gedekt met rode Hollandse pannen, en met aan de straatkant (w) een poort onder steekkappen met de noklijn haaks op de weg.

De voorgevel (W) is opgetrokken in rode baksteen op een uitgemetselde plint en wordt horizontaal geleed door zandstenen speklagen. De gootlijst rust op gesneden consoles. Twee kruisvensters met terugliggende vijftien-ruits schuiframen en negen-ruits bovenlichten en hardstenen vensterbanken onder ruime rondboog met zandstenen sluit- en boogstenen, opgevuld met siermetselwerk in boogmotief, verlichten het woongedeelte. De poort aan de linkerzijde heeft een risalerende trapgevel met hardstenen platen op de treden. De poortingang wordt omgeven door een zandstenen omlijsting van een gebeeldhouwde rondboog op lisenen en een rondboogvormig fronton met open bovenzijde. Het fronton is opgevuld met een beeldhouwwerk van een mannen- en vrouwenfiguur die het wapen van Edam vasthouden. Een dubbel ijzeren spijlenhek sluit de ingang van de poort af. In de trapgevel bevindt zich een twaalf-ruitsvenster. Het risalerende topstuk steunt op een gebeeldhouwd kopje.

De linker zijgevel (N) is gepleisterd.

De rechter zijgevel (Z) is gepleisterd en bevat een links uit het midden geplaatst dubbel venster op de zolderverdieping.

De achtergevel (O) is gepleisterd.

De gevels in de poort zijn gepleisterd, het plafond is samengesteld uit houten balken en planken.

Waardering

De voormalige portierswoning is van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorische waarde als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een portierswoning met poort uit het einde van de 19de eeuw in Neo-Renaissance-stijl. Daarnaast heeft de voormalige portierswoning ensemblewaarde als onderdeel van het complex van weeshuis, portierswoning en erfscheiding, gelegen op een terrein tussen de Grote Kerkstraat en het Jan van Nieuwenhuizenplein in het beschermde stadsgezicht van Edam.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
511026
Complexnaam
Weeshuis Edam
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

Complex van voormalig WEESHUIS en PORTIERSWONING en ERFSCHEIDING, gesitueerd op een bijna rechthoekig terrein tussen de Grote Kerkstraat en het Jan van Nieuwenhuyzenplein in het beschermde stadsgezicht van Edam. Het voormalige protestantse weeshuis is aan de Grote Kerkstraat gesitueerd en opgenomen in het register van rijksmonumenten onder monumentnummer: 14318. De voormalige portierswoning is gelegen aan het Jan van Nieuwenhuyzenplein en van het voormalige weeshuis gescheiden door een tuin die bereikbaar is via een poort. Het ijzeren hek is aan de noordwestzijde van het terrein geplaatst langs de Matthijs Trinxgracht.

Omschrijving

Het voormalige weeshuis is gebouwd in 1558, 1661 en aan het einde van de 19de eeuw vernieuwd in de stijl van het Neo-Classicisme waarin de oorspronkelijke gevelsteen werd opgenomen. De portierswoning is gebouwd aan het einde van de 19de eeuw in de stijl van de Neo-Renaissance. Het ijzeren hek werd aan het einde van de 19e eeuw geplaatst.

Waardering

Het weeshuiscomplex is van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorisch waarde als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een complex van weeshuis met portierswoning en erfscheiding uit het einde van de 19de eeuw, gelegen in het beschermde stadsgezicht van Edam.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Portierswoning Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Jan Nieuwenhuizenplein 14 1135 WV Edam Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
4664 A 4885 A3 Edam
A 4664 Edam
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1875 1899 vervaardiging
Naar boven