Semsstraat 2, Eexterveenschekanaal

Inleiding

Brugwachterswoning gebouwd ca 1880 in directe samenhang met de ontwikkeling van de vervening Eexterveenschekanaal in het algemeen en de tolheffing voor de naastliggende draaibrug in het bijzonder.

Beeldbepalend gelegen als een van de kenmerkende elementen van het Eexterveenschekanaal.

De bescherming betreft het exterieur.

Omschrijving

Vrijstaande woning opgetrokken vanaf een rechthoekige plattegrond over één bouwlaag, onder een met pannen (niet de originele) gedekt zadel-/schilddak. Rondom, behalve aan de voorgevel, een gegolfd boeiboord.

Voorgevel met open rechterhoek, gesteund door een gietijzeren kolom, met een lichte porring. Onder de overstek een opgeklampte voordeur en een rechtgesloten schuifvenster. Verder twee rechtgesloten schuifvensters onder segmentbogen met daartussen een blinde nis met dezelfde dagmaat, waar het toltariefbord opgehangen kon worden. In de geveltop een dubbel draairaam met oren van siermetselwerk.

De zijmuren zijn geleed door pilasters. In de spaarvelden rechtgesloten schuifvensters. De achtergevel is eveneens door pilasters geleed, hier een achterdeur.

Brugwachterswoning van cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang

- als kenmerkend onderdeel van de infrastructurele ontwikkeling van het Eexterveensche kanaal