Stad 16, Roswinkel

Inleiding

Pastorie in Eclectische trant uit 1887. Aanbouw aan noordoostzijde. Achtergevelopeningen gewijzigd met moderne kozijnen. Balkon vervallen; deklijst vervangen door plank.

Ligging schuin tegenover de kerk.

De bescherming betreft het oorspronkelijke hoofdvolume en de detaillering van de noordwest- en zuidwestgevel.

Omschrijving

Pastorie opgetrokken in baksteen vanaf een rechthoekige plattegrond over één bouwlaag met afgeknot schilddak, gedekt met Tuile du Nord pannen.

De gevelopeningen van de voorgevel hebben een gepleisterde profiellijst met kuif in Louis XV stijl. Centraal de entree; een dubbele paneeldeur met sierroosters en een bovenlicht. Aan weerszijden twee T-vensters. Boven de entree een balkon, ontsloten via de dubbele deuren met bovenlicht van de dakkapel. De gevel van de dakkapel onder zadeldak met gelobde windveren en lijsten loopt door in vlak van de voorgevel.

De linkerzijgevel heeft een grote aanbouw. Rechts hiervan een T-venster. In het dakschild een dakkapel met een glas-in-lood venster uit de jaren '30.

De rechterzijgevel heeft geheel links en in het midden een T-venster. rechts een klein venster met bovenlicht.

De achtergevel is opnieuw ingedeeld en van modern kozijnwerk voorzien.

Pastorie van cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang: