Hoofdstraat 24, Emmen

Inleiding

Villa "'t Hosperhuis" is in 1934 als woning gebouwd voor de arts J.R. Hospers, naar ontwerp van J. van Ess uit Emmen of Kruger uit Ter Apel. Het ontwerp is functionalistisch van opzet wat een kubistische ordening van gevelbeelden tot gevolg heeft. De gevels hebben door verspringingen in het gevelvlak, loggia's, balkons en erkers een grote plasticiteit. Het verticale element in de voorgevel met rond gemetselde voorzijde fungeert als spil van het ontwerp waaraan alle vormen opgehangen zijn. De betonconstructie is bij gevelopeningen in het zicht gebracht. Bij de bouw zijn holle betonvloeren toegepast van de Cornic betonfabriek te Waddinxveen.

De villa fungeert nu als kantoor van het Noorder Dierenpark. De indeling van het interieur is grotendeels bewaard gebleven. Evenals het merendeel van de originele stalen ramen. De gevels zijn geschilderd.

De villa is karakteristiek voor het verdichtingspatroon met villa-achtige bebouwing, beeldbepalend gelegen aan de Hoofdstraat.

De bescherming betreft het totale volume en de ruimtelijke opbouw van het pand en daarnaast de architectonische detaillering waar deze origineel is.

Beschrijving

Villa opgetrokken in baksteen met trasraam vanaf een samengestelde plattegrond over twee bouwlagen met dakopbouw onder platte daken. Hoger opgaand verticaal element en schoorsteen.

In de voorgevel (W) neemt het verticale element een centrale plaats in. Rechts hiervan op de begane grond een ronde erker en de zijgevel van de serre, waarvan het venster een ladderroedenverdeling heeft. Op de verdieping een vierlicht bandraam. Links op de begane grond een tweeruits venster, op de verdieping een loggia en het venster van de dakopbouw. Geheel links, enkele meters teruggelegen, de entree met daarboven een balkon met deuren met ladder roedenverdeling. In de linkerzijgevel (N) in het woongedeelte op de begane grond een tweeruits venster, erboven de loggia, daarboven het venster van de dakopbouw. Het linker geveldeel springt naar voren. Hierin op de begane grond een drielicht venster en de entree met stoep in een portiek. Erboven een balkon met een drielicht venster en een tweelicht. Verder links de berging (drie maal twee gekoppelde vensters met ladderroeden) en de garage met dubbele paneeldeuren.

In de rechterzijgevel links de pui van de serre met ladderroeden, daarboven een balkon met vierruits venster, daarboven een drieruits venster van de dakopbouw. Rechts op de begane grond een vierlicht en op de verdieping een drielicht venster.

In de achtergevel links op beide verdiepingen drielicht vensterpartijen met ladderroeden. Centraal een groot drieruits venster op de verdieping.

Waardering

Voormalige woning van cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang:

- als karakteristiek in het verdichtingspatroon met villa-achtige bebouwing

- vanwege de beeldbepalende ligging

- vanwege de typologie

- vanwege de kwaliteit van het ontwerp

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
510949
Provincie
Gemeente
Plaats

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Woonhuis Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Hoofdstraat 24 7811 EP Emmen Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
C 12892 Emmen
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1934 1934 vervaardiging
Ambachten
Name Beroep Notitie
Ess, J. van ; Drenthe architect / bouwkundige / constructeur
Kruger, J. ; Drenthe architect / bouwkundige / constructeur
Naar boven