Inleiding

Beeldbepalend in de kern van Weerdinge gelegen boerderij van ca. 1870. In 1975 is de zijgevel van de boerderij gewijzigd, in opdracht van R. Snijders, door H.W. Vos, architect te Weerdinge.

De bescherming betreft het hoofdvolume en de oorspronkelijke detaillering van de gevels.

Omschrijving

Boerderij van het hallehuistype, opgetrokken in baksteen met een rieten kap. In de zijgevels kleine krimpen.

De oorspronkelijke vensters van het woongedeelte zijn allen afgedekt met een zeer vlakke tudorboog onder een rollaag. Van sommige schuifvensters is het bovenlicht een uitzetvenster. In de asymmetrische voorgevel van het woonhuis, met houten schot in de geveltop en windveren, twee zesruits schuifvensters, onder de linker een liggend tweeruits kelderraam. Onder het houten schot twee tweeruits mezzaninovensters.

In de rechterzijgevel (Z) centraal een dubbele paneeldeur onder tweeruits bovenlicht, met aan weerszijden twee zesruits schuifvensters. In de eerste kleine krimp een staldeur met bovenlicht. In de kopgevel van de tweede krimp een klein venster. In de zijgevel van het stalgedeelte vijf vierruits stalvensters met segmentboog.

In de linkerzijgevel drie vierruits vensters in het woongedeelte en een deur. Op de hoek van de krimp is een nieuwe deur aangebracht (1975). In het staldeel zes stalvensters.

De bedrijfsgevel heeft een wolfeind, op de plaats van het uilebord een driehoekig venster met roedenverdeling. In de gevel centraal een inrijdeur met segmentboogvormige bovendorpel. Aan weerszijden een vierruits venster. Rechts twee, links één loopdeur. Onder het wolfeind drie liggende zesruits vensters.

Boerderij van cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege:

- de beeldbepalende ligging

- de kwaliteit van het ontwerp

- de gaafheid en herkenbaarheid

510932
Dorpsstraat 23

Inleiding

Beeldbepalend in de kern van Weerdinge gelegen boerenerf met bedrijfsgebouwen, hoogstammige boomgaard en leilindes. Behoort tot een ensemble van boerderijen.

Boerderij met schuur, wagenloods en bakhuis van rond 1870.

Boerenerf van cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege: