Dorpsstraat 29, Emmen

Inleiding

Beeldbepalend in de kern van Weerdinge gelegen boerderij. Niet ver van een eveneens beeldbepalend ensemble van boerderijen. Boerderij met dubbel woonhuis van rond 1870. De bescherming betreft het hoofdvolume en de oorspronkelijke detaillering van de gevels.

Omschrijving

Boerderij van het hallehuistype opgetrokken in baksteen, het woongedeelte met een gepleisterde plint, onder een rieten dak, aan de onderzijde deels met muldenpannen en friese pannen gedekt. Twee schoorstenen met afdekplaten op de nok.

Van het woongedeelte is de oostgevel de voornaamste. Hier twee gelijke voorgevels, beide met vanaf links een paneeldeur met sierroosters en tweeruits bovenlicht en twee zesruits schuifvensters. In de kopgevel van de krimp een liggend tweeruits venster. In het staldeel vijf vierruits stalvensters.

De kopgevel van het woongedeelte heeft een houten schot in de geveltop en windveren. Links onder een zesruits schuifvenster, onder het schot twee tweeruits mezzanino vensters. Rechts twee moderne vensters met bovenlicht. Overhoeks een moderne aanbouw waarin een gekoppelde deur en venster met bovenlichten.

De zuidgevel van het woongedeelte is gemoderniseerd. Links een aanbouw en gewijzigde schuifvensters. In de nieuw opgemetselde krimp drie nieuwe kozijnen, verder in het staldeel een staldeur en twee stalramen.

De bedrijfsgevel met uilebord, wolfdak en geprofileerde windveren, heeft een inrijdeur onder segmentboog, met aan weerszijden respectievelijk een vierruits venster en een loopdeur. Onder het wolfeind drie zevenruits rondboog stalramen, de roeden van bovenlicht rondgebogen. Op de verdiepingscheiding vier schotelankers.

Boerderij van architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang:

- vanwege de beeldbepalende ligging

- vanwege de typologie van de boerderij

- vanwege de gaafheid en de herkenbaarheid

510929
Dorpsstraat 29

Inleiding

Beeldbepalend in de kern van Weerdinge gelegen boerenerf met bedrijfsgebouwen. Niet ver van ensemble van boerderijen gelegen. Gebouwen van rond 1870. Erfaanleg met keien

Boerenerf van cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege:

- de beeldbepalende ligging