Dorpsstraat 40, Abbekerk

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Inleiding

CONSISTORIEKAMER, in eenvoudige ambachtelijk-traditionele bouwtrant. De consistoriekamer, die ook onderdak bood aan een zondagsschool is een 19de-eeuwse uitbreiding bij de Nederlands hervormde kerk van Abbekerk (1656). De consistoriekamer ligt aan de aflopende noordzijde van de verhoging in het landschap waarop ook de hervormde kerk gebouwd is. De consistoriekamer bevindt zich enkele meters noordwestelijk van de kerk. Thans (1994), wordt het object door de Nederlands Hervormde Gemeente Abbekerk-Lambertschaag gebruikt als drukkerij en consistoriekamer.

Omschrijving

De op rechthoekig grondplan gebouwde consistoriekamer bestaat uit een parterre en een kapverdieping, onder een met zwarte Hollandse pannen bedekt zadeldak met schild aan de straatzijde. In het midden van de haaks op de Dorpsstraat staande nok bevindt zich een gemetselde vierkante schoorsteen. Het oost-west gerichte bouwlichaam van de consistoriekamer is opgebouwd in rode baksteen met een gecementeerde plint. De oostzijde (voorzijde) heeft geblokte hoekpilasters, een hoofdgestel en twee zesruitsschuifvensters. De zuidzijde (kerkzijde) heeft links een houten paneeldeur met bovenlicht en rechts hiervan twee zesruitsschuifvensters. Tevens zijn aan deze zijde muurankers zichtbaar. De westzijde (achterzijde) heeft op de parterre één schuifvenster en op de van schoorsteen en schouderstukken voorziene kapverdieping, waar vier muurankers zichtbaar zijn, een luik. De noordgevel is blind en vormt de grens met het belendende erf. In het interieur van de consistoriekamer bevindt zich nog een originele, grotendeels uit 4 paneeldeuren bestaande, tussenwand.

Waardering

De midden 19de eeuwse consistoriekamer bij de Nederlands Hervormde kerk van Abbekerk is van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde alsook ensemblewaarde als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een traditioneel-ambachtelijk kerkelijk bijgebouw.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
510896
Provincie
Gemeente
Plaats

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Consistorie Religieuze gebouwen Kerk en kerkonderdeel oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Dorpsstraat 40 1657 AC Abbekerk Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
C 1323 Noorder-Koggenland
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1860 1860 vervaardiging
Naar boven