Dorpsstraat 42, Abbekerk

Hervormde Kerk. Eenbeukige kerk bestaande uit een schip, waarvan de muren eind XVI of begin XVI uit secundair gebruikt materiaal zijn opgetrokken en de kap in de 17e of 18e eeuw is vernieuwd, en uit een vijfzijdig gesloten even breed koor van twee traveeën, waarvan de kap origineel is, het tongewelf in 1756 vernieuwd werd en de kraagstenen in de sluiting het vermoeden wettigen, dat het koor een eindweegs in de 16e eeuw ontstaan is. Herenbank 1728, tochtportaal met renaissancistisch ornament, gedateerd 1838 (sic); drie kleine koperen kronen, XVII. Orgel met Hoofdwerk en Bovenwerk, in 1865 gemaakt door H. Knipscheer.

Dorpsstraat 42 1657 AC Abbekerk Ja
C 1323 Noorder-Koggenland