Dorpsstraat 62, Abbekerk

Omschrijving

Uit 1875 daterende pijlers van het IJzeren TOEGANGSHEK bij het villacomplex van de voormalige dokterswoning.

Waardering

Laat -19de eeuwse pijlers van toegangshek van algemeen belang als historisch-functioneel onderdeel van het villacomplex.

510869
Dokterswoning

Inleiding

Complex met drie onderdelen: de als dokterswoning gebouwde VILLA met bijbehorend KOETSHUIS en TOEGANGSHEK, gebouwd in 1875 in eclectische stijl en gesitueerd aan de noord-westzijde van de T-splitsing van Dorpsstraat en Vekenweg. De villa ligt temidden van een ruime tuin met volwassen geboomte en wordt van de openbare weg gescheiden door een sloot. Het toegangshek staat op een brug die de verbinding vormt tussen de openbare weg en de tuin.

Omschrijving

Het villacomplex bevat de twee bouwlagen tellende voormalige dokterswoning in baksteen met vele gepleisterde onderdelen als centraal volume en een aan de NW-zijde gesitueerd éénlaags koetshuis; het sierlijk gesmede toegangshek bevindt zich aan de oostzijde van het erf.

Waardering

Het villacomplex met bijbehorend koetshuis en toegangshek is van algemeen belang uit architectuur- en cultuurhistorische oogpunt als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van voorname laat 19de-eeuwse architectuur op het platteland.

Hek Voorwerpen op pleinen en dergelijke Erfscheiding(D) oorspronkelijke functie Ja
Dorpsstraat 62 1657 AD Abbekerk BY Ja