Dorpsstraat 62, Abbekerk

Inleiding

Voormalige dokterswoning, hoofdonderdeel van het villacomplex, waarbij de parterre in oorsprong als praktijkruimte fungeerde en de representatieve woonvertrekken zich op de verdieping bevinden.

Omschrijving

Op vierkant grondplan gebouwde villa bestaande uit parterre, verdieping en kapverdieping onder afgeplat schilddak met zwarte Hollandse pan en gemetselde schoorstenen met metalen kappen op de vier nokpunten. De vier gevels zijn alle symmetrisch van opzet. De rijk gedecoreerde voorgevel en linkerzijgevel zijn identiek. De soberder rechterzijgevel en achtergevel zijn verschillend. Het muurwerk is opgetrokken in rode baksteen. De decoratie is gepleisterd en bestaat onder meer uit pilasters, plint, zware cordonlijst ter hoogte van de verdiepingvloer en uit vensteromlijstingen. Het muurwerk, dat aan de achterzijde (W) geheel is voorzien van pleisterwerk met schijnvoegen, wordt afgesloten door een omgaand hoofdgestel. De vensteropeningen hebben vrijwel alle hardstenen onderdorpels, omlijstingen met afgeronde bovenhoeken en houten waterborden met opgeschilderde florale decoratie. De symmetrische voorgevel (O) wordt door vier pilasters, waarvan twee hoekpilasters, verdeeld in drie traveeën. De centrale travee telt één vensteras en bevat de hoofdingang met dubbele paneeldeur. Daarboven bevindt zich een op consoles rustend balkon met balustrade in hout en sierlijk gesmeed ijzer met gestileerde florale motieven. Dit balkon is vanaf de verdieping toegankelijk via dubbele paneeldeuren met glaspanelen en bovenlicht. De centrale travee wordt afgesloten door een onder zadeldak geplaatste dakkapel met wangen, fronton en stolpraam. In het fronton zit een schild met daarop het jaartal 1875. De flankerende traveeën tellen elk twee vensterassen met schuifvensters. De linkerzijgevel (Z) is merendeels identiek aan de voorgevel. De rechterzijgevel (N) heeft hoekpilasters en de eerder genoemde cordonlijst ter hoogte van de verdiepingvloer. De parterre heeft in het midden een rond venster temidden van twee schuifvensters. De verdieping heeft twee dicht naast elkaar geplaatste schuifvensters. De achtergevel heeft hoekpilasters en drie vensterassen op geruime afstand van elkaar. De middelste as heeft op de parterre een dubbele paneeldeur met gietijzeren harnassen en bovenlicht. De flankerende assen en de drie hierin geplaatste vensteropeningen op de verdieping hebben alle schuifvensters. In de middelste as bevindt zich links naast de deur en links naast het schuifvenster hierboven een klein getoogd venster. Het interieur met centrale gang op de parterre is nog grotendeels intact. Bijzondere onderdelen zijn ondermeer twee marmeren schouwen in vertrekken op de parterre en twee marmeren schouwen en een stucplafond in de salon op de verdieping.

Waardering

De eclectische laat-19de eeuwse villa is van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde en als historisch-functioneel hoofdonderdeel van het beschreven villacomplex.

510867
Dokterswoning

Inleiding

Complex met drie onderdelen: de als dokterswoning gebouwde VILLA met bijbehorend KOETSHUIS en TOEGANGSHEK, gebouwd in 1875 in eclectische stijl en gesitueerd aan de noord-westzijde van de T-splitsing van Dorpsstraat en Vekenweg. De villa ligt temidden van een ruime tuin met volwassen geboomte en wordt van de openbare weg gescheiden door een sloot. Het toegangshek staat op een brug die de verbinding vormt tussen de openbare weg en de tuin.

Omschrijving

Het villacomplex bevat de twee bouwlagen tellende voormalige dokterswoning in baksteen met vele gepleisterde onderdelen als centraal volume en een aan de NW-zijde gesitueerd éénlaags koetshuis; het sierlijk gesmede toegangshek bevindt zich aan de oostzijde van het erf.

Waardering

Het villacomplex met bijbehorend koetshuis en toegangshek is van algemeen belang uit architectuur- en cultuurhistorische oogpunt als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van voorname laat 19de-eeuwse architectuur op het platteland.

Dokterswoning Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) oorspronkelijke functie Ja
Dorpsstraat 62 1657 AD Abbekerk Ja