Huize De Merel, Gieten

Inleiding

Villa gebouwd in 1921 in Art Nouveau-stijl, centraal gelegen aan de Brink in Gieten. De villa is een karakteristiek voorbeeld van de villa-achtige bebouwing waarmee de brink rond de eeuwwisseling verdicht is.

De villa heeft de oorspronkelijke erfbeplanting. Op de erfscheiding een gietijzeren hek.

Omschrijving

Witgepleisterde villa met bakstenen plint, opgetrokken over twee bouwlagen onder twee, deels in elkaar geschoven schilddaken met verschillende goothoogten. Aan de achterzijden een garage-aanbouw onder zadeldak. De daken zijn gedekt met hollandse pannen, de schilddaken hebben pironnen.

Centraal in de voorgevel (Z) een segmentboogvormige portiek met stoep en terassovloer. In de portiek een als "melkmeisje" uitgevoerde entree. Aan weerszijden een schuifvenster met zesruits bovenlicht behangen met luiken. Op de verdieping links onder de hoge kap een T-venster met twee zesruits draaiende delen en een tienruits bovenlicht. Onder de lage kap drie en twee gekoppelde zesruits draairamen.

De zuidwest hoek is op de begane grond kwartrond gebogen. Op de hoek twee eveneens kwartrond gebogen gekoppelde T-vensters als in de voorgevel. Boven de vensterpartij is "Huize De Merel" geschilderd. Op de verdieping is de hoek afgeschuind, hier een T-venster als in de voorgevel. Ook de dakrand is afgeschuind, waardoor een extra driehoekig dakschild is ontstaan in het schilddak.

In westgevel rechts eenzelfde vensteras als in de voorgevel onder de hoge kap. Links een loggia met aan de bovenzijde een fries van balusters. De loggia is ontsloten via een deur met achtruits bovenlicht. Op de verdieping een gewijzigde pui.

Aan de achterzijde links de garage uitbouw onder zadeldak. Rechts op de begane grond een drielicht venster met staande zesruits bovenlichten aan de smallere zijkanten en een liggend zesruits bovenlicht boven het centrale venster. Op de verdieping een gewijzigd kozijn. Aan de westzijde van de uitbouw een inrit met dubbele schuifdeuren, een keukenvenster en een deur met stoep. In de noordgevel van de aanbouw drie vierruits venster en een roosvenster in de geveltop. In de oostgevel een deur met bovenlicht, een dubbel draairaam met zesruits bovenlicht en twee vierruits vensters.

De rechterzijgevel (O) heeft een krimp. Rechts van de krimp een drielicht venster als in de achtergevel. Op de verdieping een dubbel zesruits draairaam. Links van de krimp vanaf rechts een schuifvenster als in de voorgevel, een staand achtruits venster met wisseldorpel en een liggend zesruits venster. Op de verdieping drie en twee gekoppelde zesruits draairamen.

InterieurVan het interieur is de oorspronkelijke indeling en detaillering bewaard gebleven. Met name in de hal zijn lambrisering, betegeling en afwerking nog intact. In de meeste vertrekken van de begane grond is een verlaagd plafond aangebracht.

Woonhuis van algemeen cultuur- en architectuurhistorisch belang:

- als karakteristiek voor de villa-achtige bebouwing