Asserstraat 8, Gieten

Inleiding

Dokterswoning gebouwd ca. 1910 met Art Nouveau invloed. Vrijstaand in royale tuinaanleg binnen herkwerk.

De dokterswoning is een karakteristiek voorbeeld van de villa-achtige bebouwing die rond de eeuwwisseling gerealiseerd werd tegen de dorpskern aan, temidden van de oorspronkelijke agrarische bebouwing. De praktijk voorzag in de veranderende behoeften die deze verstedelijking met zich meebracht.

In 1937 is de woning uitgebreid naar ontwerp van H. Heertens Gzn., de gemeentearchitect. De uitbreiding op de noordwesthoek heeft een bouwlaag onder een zadeldak. Dit bouwdeel is door een gemoderniseerd tussenlid met platdak verbonden aan de woning. In de jaren dertig fungeerde de woning als rusthuis. Ook de serre is in deze periode vergroot.

De bescherming betreft het bouwdeel uit 1910.

Omschrijving

Villa opgetrokken over twee bouwlagen in baksteen, op de verdieping gepleisterd, onder een deels assymetrische T-vormig zadeldak gedekt met bouletpannen. Alle topgevels met klimmend keperfries en tuitstuk. Rondom lopende afzaat van geglazuurde stenen. Gevelopeningen op de begane grond met segmentboogvormige strek, boven de strek begint de pleistering van de verdieping, waardoor de boogvorm extra geaccentueerd is.

In de oksel van de zuidgevel een uitbouw met een balustrade voor de loggia op de verdieping. Onderin een glasdeur met gekoppeld venster onder een gemeenschappelijk drielicht met bakstenen deelzuilen en een natuurstenen kalf en latei. Bakstenen balustrade bij de loggia. Links, in de assymetrische kopgevel van het lange bouwdeel, een drielicht venster met segmentboog, het middenvenster met achtruits, de zijvensters met vierruits bovenlicht. Op de verdieping een schuifvenster met achtruits bovenlicht met een natuurstenen latei en een gemetselde ontlastingsboog die uitgespaard is in het pleisterwerk. Rechts een klein venster met eenzelfde beëindiging. Links van de entree op beide verdiepingen een schuifvenster met achtruits bovenlicht, op de begane grond met segmentboog.

In de linkerzijgevel (W) aan de rechterzijde eenzelfde vensteras als in de voorgevel geheel links. In de geveltop een klein venster met latei en uitgespaarde ontlastingsboog. Links de moderen entree naar de praktijkruimten.

Aan de rechter zijgevel (O) de vergrote serre onder platdak met kroonlijst. Op de zuidoosthoek een om de hoek gezette reeks van vijf vensters met zesruitsbovenlicht (twee in de oostwand oorspronkelijk deuren). Rechts een drielicht venster als in de voorgevel, echter rechtgesloten. Op de verdieping twee vensters.

Dokterswoning van algemeen cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang:

- als karakteristiek voor de uitbreidingsstructuur van villa-achtige bebouwing