Thematerweg 4, Haarzuilens

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Omschrijving

De omstreeks 1800 daterende EENDENKOOI bestaat uit een rechthoekig perceel, gelegen ten zuiden van de boerderij. De eendenkooi staat in verbinding met het slotenstelsel en heeft in het midden een centrale plas, waarop vier vangarmen of pijpen aansluiten. De eendenkooi wordt omsloten door knotelzen en knotwilgen.

Waardering

De eendenkooi is van cultuurhistorische waarde als gaaf en zeldzaam voorbeeld van een eendenkooi met vier vangarmen, behorend bij het landgoed van kasteel De Haar. Tevens vanwege de situationele waarde in relatie met de bijbehorende kooikerswoning.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
510856
Complexnaam
Complex eendenkooi c.a.
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding complex

Historisch complex, behorend bij het landgoed van kasteel De Haar en bestaande uit een EENDENKOOI, KOOIKERSWONING en TUINPAVILJOEN, allen daterend uit de periode 1750-1850. De eendenkooi werd aangelegd in opdracht van de familie Van Zuylen van Nyevelt van de Haar en had een consumptieve functie en later tevens een recreatieve functie. Het tuinpaviljoen komt al voor op de kadastrale kaart van 1832.

Omschrijving complex

Het historische complex is gelegen aan de Thematerkade, de zuidelijke parallelweg langs de rijksweg A2, temidden van weilanden, en bestaat uit de volgende onderdelen:

1. Eendenkooi

2. Kooikerswoning

3. Tuinpaviljoen

De kooikerswoning is evenwijdig aan de weg gelegen. Het tuinpaviljoen is geplaatst aan de noordzijde van de woning. De eendenkooi ligt aan de zuidzijde van het complex, schuin achter de woning. Het water staat in verbinding met het slotenstelsel rond het perceel.

Waardering complex

Het historische complex is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als authentiek, gaaf en compleet bewaard gebleven voorbeeld van een gebruiksstructuuremet recreatief medegebruik, bestaande uit een eendenkooi met de ondersteunende onderdelen zijnde de kooikerswoning en het tuinpaviljoen, ten behoeve van de eigenaar van kasteel de Haar. Van situationele waarde vanwege de ligging binnen het landelijk gebied.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Eendenkooi Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Thematerweg 4 3455 SN Haarzuilens BY Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
D 960 Vleuten
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1800 1800 vervaardiging
Naar boven