De Prins, Makkum

Inleiding

Hotel-Café-Restaurant 'De Prins'. Markant aan de haven en binnen het beschermde gezicht Makkum gelegen overwegend laat-18de/vroeg-19de-eeuws gebouw, dat met name wordt beschermd vanwege de aanwezigheid in de gelagkamer van een bijzonder waardevolle en unieke tegelwand met schepentableaus. De tableaus zijn omstreeks 1790 gemaakt door de Amsterdamse tegelschilder Adam Sybel (Amsterdam ca. 1743 - Makkum 1803), die was verbonden aan de in 1783 opgerichte tegelfabriek van reder, olieslager en koopman Hylke Jans Kingma. Sybel heeft ook gewerkt voor de bekende, nog steeds bestaande aardewerkfabriek van Tichelaar te Makkum.

Omschrijving

Vrij diep gebouw, opgetrokken uit (deels gepleisterde) rode baksteen, twee bouwlagen hoog en gedekt door een afgeknot met blauwe pannen belegd schilddak. De gevels zijn vrij regelmatig ingedeeld door vensters van verschillende afmeting en detaillering. In het INTERIEUR is met name van belang de tegelwand met 12 schepentableaus. Met uitzondering van het statenjacht, dat twee keer voorkomt, verschillen alle schepen van elkaar. De tableaus zijn uitgevoerd in blauw beschilderde tegels en zijn, als waren het schilderijen, ingewerkt in een ondergrond van witte tegels; langs de onder- en bovenkant van de wand en om de deuropening heen loopt een sierrrand van eveneens blauw beschilderde tegels.

Hotel-Café-Restaurant 'De Prins' van algemeen belang wegens

- de aanwezigheid van een waardevolle laat-18de-eeuwse (ca 1790) tegelwand met 12 schepentableaus, vervaardigd in de tegelfabriek van Kingma te Makkum;

- vanwege de zeldzaamheid van een dergelijk tegelwand op nationaal niveau;

- vanwege de relatie tussen de voorstelling en de ligging van het gebouw direct aan de haven;