Rudolf Agricolastraat 2, Baflo

Inleiding

RENTENIERSWONING gebouwd circa 1880 volgens een balk waarin staat gekrast: A. Boot 1880. In 1923 is het pand door L. Bakker & Zoon verbouwd tot winkelwoonhuis. Het kreeg onder andere een groot winkelraam met een deur erin. De deur is nu verdwenen. Oorspronkelijk had het huis een achterhuis. Dit is na de jaren zeventig door brand verwoest en opgeruimd.

Het in een Ambachtelijk-traditionele trant opgetrokken pand met eclectische elementen, is markant gelegen op de hoek van de Heerestraat en de R. Agricolastraat. Bij het huis hoort een schuurtje met houten aangekapte garage, dat wegens onvoldoende kwaliteit buiten de bescherming valt.

Omschrijving

RENTENIERSWONING opgetrokken op een rechthoekige plattegrond in een rood-bruine baksteen op een donkerrood bakstenen trasraam. Het schilddak is gedekt met een zwarte Friese geglazuurde pan en heeft vier gemetselde schoorstenen met kap. Een kroonlijst en gepleisterde hoekpilasters met spiegels verlevendigen de gevels.

De hoofdentree bevindt zich midden in de voorgevel en bestaat uit een nieuwe deur (oorspronkelijk een dubbele paneeldeur) met bovenlicht in een portiek met verspringende houten omlijsting. Boven de entree bevindt zich een dakkapel onder een zadeldakje met sierlijst waarop een houten ornament prijkt. De dakkapel heeft openslaande deuren met decoratieve gietijzeren roedenverdeling in de deurlichten. Ervoor een houten balkon steunend op twee consoles.

Het huis heeft T-vensters met ronde schouders binnen een houten omlijsting met kuif. De zuidgevel heeft twee T-vensters, openslaande deuren met houten omlijsting en een keldervenster.

De achtergevel heeft een nieuwe deur met getoogd bovenlicht, een klein venster en een omlijst venster met dichtgezet bovenlicht (niet origineel).

Het INTERIEUR is dusdanig verbouwd dat het buiten de bescherming valt.

Rentenierswoning van algemeen cultuur- en architectuurhistorisch belang