Hoofdstraat W 70, Winsum

Omschrijving

Het bij de woning behorende TOEGANGSHEK (1911) is gelegen op een gemetselde dam met sierankers in de wanden en een betonnen wegdek. Het hek bestaat uit twee in bruine baksteen opgetrokken pijlers met natuurstenen banden en stenen afdekplaat. Ertussen zijn twee beweegbare hekken geplaatst met smeedijzeren regels en spijlen met gietijzeren punten.

Toegangshek bij de voormalige notariswoning van algemeen belang

- vanwege de functionele en ruimtelijk-visuele relatie met de notariswoning

- vanwege de hoge mate van gaafheid

510811
Kantoorwoning

Inleiding

In neo-renaissance trant opgetrokken voormalige KANTOORWONING gebouwd in opdracht van jhr. mr. C. de Ranitz. Het ontwerp is van architect G. Nijhuis uit Groningen. Volgens de gevelsteen is het gebouw in 1911 gereedgekomen. Het pand is tot 1942 als notariskantoor in gebruik geweest, toen moest De Ranitz het aan de gemeente verkopen. Sindsdien is het in gebruik als gemeentehuis.

Het pand is onlangs gerestaureerd waarbij het dak onder andere weer is voorzien van leien. In 1995 is het gemeentehuis uitgebreid met nieuwbouw. De nieuwbouw sluit op goothoogte aan op de achterzijde en schuift deels voor de noordzijde langs. Het ontwerp van architectenbureau Karelse en Van der Meer vormt een mooi contrast met het oude pand. De nieuwbouw valt buiten de bescherming.

Het gemeentehuis ligt aan het als bijzonder gebied aangewezen deel van de Hoofdstraat-Winsum op een ruime kavel grond dat van de weg gescheiden wordt door een gracht. Het (gerestaureerde) TOEGANGSHEK ligt op een gemetselde dam en verleent aan de Hoofdstraat toegang tot het door bomen omzoomde terrein.

Waardering

Complex, bestaande uit een voormalige kantoorwoning met toegangshek van algemeen cultuur- en architectuurhistorisch belang

- als voorbeeld van een prestigieus uitgevoerde notariswoning in neo-renaissance stijl uit het begin van deze eeuw

- vanwege de zorgvuldige detaillering en materiaalgebruik

- als goede representant van het gevarieerde oeuvre van architect G. Nijhuis uit Groningen