De Streekweg 77, Den Andel

Omschrijving

BEGRAAFPLAATSHEK behorende bij begraafplaats van de Nederlands Hervormde kerk van Den Andel; vermoedelijk daterend uit 1907, toen de begraafplaats werd uitgebreid. Hekwerk is geplaatst op een dam met bakstenen zijmuren die toegang geeft tot de begraafplaats. Hekwerk bestaat uit twee balusters met daartussen twee beweegbare delen en aan beide zijkanten een kwart rond gedeelte. Balusters hebben een vierkante doorsnede, zijn geconstrueerd van opengewerkt smeedwerk en worden bekroond met een vaas van gietijzer. De twee beweegbare delen zijn van smeedijzer; de verticale delen worden bekroond door lelie-achtige ornamenten van gietijzer. De kwart ronde zijstukken zijn eveneens van smeedijzer; de uitstekende delen worden bekroond met gietijzeren lelie-achtige ornamenten.

Begraafplaatshek van algemeen cultuurhistorisch belang:

-als voorbeeld van een begraafplaatshek uit het begin van de twintigste eeuw in de provincie Groningen

-vanwege de fraaie vormgeving

-vanwege de hoge mate van gaafheid

-vanwege de functionele relatie met de andere onderdelen van het complex

510801
Pastoriecomplex

Inleiding

COMPLEX bestaande uit een PASTORIE met aangebouwde SCHUUR uit 1886 in Eclectische stijl, een HEK behorende deels bij de pastorie en deels bij de kerk uit omstreeks 1886 en een BEGRAAFPLAATSHEK behorende bij schuin tegenoverliggende begraafplaats uit omstreeks 1907. Het complex staat in relatie tot de Nederlands Hervormde kerk met vrijstaande toren van Den Andel (rijksmonumentnummer 8592). De aangebouwde schuur van de pastorie is omstreeks 1900 gedeeltelijk verbouwd tot consistorie. Zowel de voor- als achtergevel van de aanbouw zijn gedeeltelijk gewijzigd. In 1988 is het dak van de aanbouw vernieuwd. De pastorie heeft in 1984 een woningverbetering ondergaan en in 1995 zijn kapconstructie met beschot en pannen in stijl vernieuwd in verband met houtzwam.

Waardering

Complex bestaande uit een pastorie, een bijbehorend hek en een begraafplaatshek van algemeen architectuur- en cultuurhistorisch belang:

-als voorbeeld van een pastorie met hekwerk uit het laatste kwart van de negentiende eeuw in de provincie Groningen

-vanwege het sobere eclectische materiaalgebruik en ornamentiek van de pastorie

-vanwege de tamelijk hoge mate van gaafheid van de verschillende onderdelen van het complex

-vanwege de functionele en ruimtelijke relatie met de Nederlands Hervormde kerk en toren van Den Andel

-vanwege de beeldbepalende waarde van het complex voor het dorp Den Andel

Begraafplaatshek Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen oorspronkelijke functie Ja
De Streekweg 77 9956 PP Den Andel TO Ja
H 66 Baflo