Kerkstraat 14, Winsum

Omschrijving

TOEGANGSHEK bij de kerk bestaande uit twee gepleisterde, gedecoreerde pijlers met een dekplaat met vierzijdige punt. Een gebogen stang verbindt de punten van beide dekplaten met elkaar. Tussen de pijlers twee beweegbare hekken met smeedijzeren regels en spijlen en gietijzeren punten.

Toegangshek, waarschijnlijk van rond de eeuwwisseling van algemeen belang

- vanwege de aardige vormgeving

- vanwege de ruimtelijk-visuele en functionele relatie met de kerk

- vanwege de hoge mate van gaafheid.

510782
Kerkcomplex

Inleiding

Complex bestaande uit een PASTORIE met aangebouwde CONSISTORIEKAMER, een SCHUURTJE en een TOEGANGSHEK bij de kerk, dat een aanvulling op de reeds van rijkswege beschermde Nederlands Hervormde kerk (rijksmonumentnummer 39030) vormt.

De pastorie met aangebouwde consistoriekamer is in 1887 gebouwd. Nadat het pand in 1967 was verkocht aan een particulier, hebben er in 1969 enkele kleine verbouwingen plaatsgevonden. Onder andere zijn twee kamers samengevoegd tot één en is de bedstedenkastenwand vervangen door een badkamer. Het schuurtje, dat aan de noordoost zijde van de pastorie staat, is er waarschijnlijk tegelijk met de pastorie en consistorie neergezet. In 1968 is het verbouwd tot garage.

De in een Ambachtelijk-traditionele stijl opgetrokken pastorie met eclectische elementen, ligt aan de Kerkstraat op een ruime kavel grond, ten zuidwesten van de kerk. Het hek tussen twee pijlers - waarschijnlijk van rond de eeuwwisseling - vormt de toegang tot de kerk.

Waardering

Complex, bestaande uit een pastorie met consistoriekamer, schuurtje en toegangshek, van algemeen cultuur- en architectuurhistorisch belang

- als voorbeeld van een kerkelijk complex uit de tweede helft van de 19de eeuw

- vanwege de aardige eclectische vormgeving