De Streekweg 16, Den Andel

Omschrijving

Twee gepleisterde HEKPIJLERS uit dezelfde bouwperiode als de woning, op vierkante plint, rijk gedecoreerd met gepleisterde motieven onder een natuurstenen dekplaat. Beide pijlers zijn aan de waterkant met een decoratief ijzeren hekwerk aan de damwand bevestigd.

Twee hekpijlers van algemeen belang

- vanwege de fraaie detaillering en ornamentiek

- vanwege de functionele en ruimtelijk-visuele relatie met de rentenierswoning

- vanwege de gaafheid

510776
Klazienaheem

Inleiding

RENTENIERSWONING met aangebouwd KOETSHUIS waarschijnlijk gebouwd in opdracht van de heer Rubertus Clevering en zijn vrouw Gepke Wieringa uit Den Andel, getuige twee bakstenen die de inscriptie R.C. en G.W. dragen. Het in Overgangsarchitectuur opgetrokken pand is in 1913 ontworpen door architect T. Reitsema uit Leens. Het deels zeer gave intieur is rijk aan Art-nouveau motieven en decoraties. De pronkkamer heeft boven de schouw een fraai stilleven, geschonken door de architect. In 1970, 1977 en 1995 hebben er enkele wijzigingen plaatsgevonden, onder andere een verbouwing van het koetshuis, die het gebouw als zodanig niet hebben aangetast.

Het pand ligt op een omgracht terrein aan de Streekweg, op een zeer ruime kavel grond. Door aankoop in de jaren vijftig van een aangrenzend stuk grond is de omvang van de kavel behoorlijk vergroot. Twee HEKPIJLERS op een dam markeren de oprijlaan.

Waardering

Complex, bestaande uit een rentenierswoning met aangebouwd koetshuis en hekpijlers, van algemeen cultuur- en architectuurhistorisch belang

- als voorbeeld van een rijk gedecoreerd complex uit begin jaren tien van deze eeuw in Overgangsstijl met Art-nouvau elementen

- vanwege de esthetische kwaliteit van het ontwerp

- vanwege de fraaie detailering en ornamentiek